Зашто је крајње време за забрану рада YIHR и осталих страних плаћеника у НВО сектору!

79
https://yihr.org/

Иницијатива младих за људска права (YIHR) није једноставно једна у низу невладиних организација које делују у Србији. Њихове активности представљају намерно и систематско подривање националне свести и поноса српског народа. Док се њихови представници наводно залажу за људска права и демократију, у стварности, њихове акције служе интересима оних који желе да ослабе и деградирају српско друштво изнутра. Уместо да раде у корист народа, они се понашају као плаћеници чија је једина мотивација новац добијен од страних донатора са скривеним агендама.

Такви актери, који се могу описати само као бедни медиокритети, одвојени су од стварности у којој живи просечан грађанин Србије. Њихова неспособност да препознају и разумеју истинске потребе и интересе своје нације претвара их у марионете страних интереса. Када се све сабере, ова  организација, у суштини, представља озбиљну претњу по националне интересе Србије, поткопавајући стабилност и углед земље на међународној сцени.

Резолуција о Наводном Геноциду у Сребреници

Најдрастичнији пример антисрпског деловања Иницијативе младих за људска права (YIHR) је њихова подршка резолуцији о наводном геноциду у Сребреници. Није довољно што се ова резолуција више пута покушавала наметнути у разним институцијама, већ је YIHR додатно уложила напоре да организује јавне перформансе и догађаје који ову лаж промовишу. Ово није само напад на Србију, већ покушај да се читав народ обележи као злочиначки, што директно угрожава углед и интегритет наше земље у међународној заједници.

Примери људи као што су Мила Пајић и Софија Тодоровић додатно илуструју овај феномен. Пајић, која апсолутно ни по чему, чак ни по просечности, није могла да се истакне, нашла је своје место у аутошовинистичким акцијама. Жељна пажње, попут Софије Тодоровић која је постала позната по графиту “Софија Тодоровић је курва”, и Пајић покушава да изгради своју јавну личност на основу провокација и контроверзи. Међутим, будући да је и њен изглед испод просека, не може ни на тај начин да привуче пажњу.

Акције YIHR-а имају за циљ да таргетирају цео један народ као злочинце. Ово је стратешки потез који има за циљ да ослаби и деморалише српски народ, стварајући осећај кривице и срамоте. Подршка резолуцији о наводном геноциду у Сребреници је део шире кампање која има за циљ да Србију представи као агресора и кривца за сва зла која су се десила током ратова 90-их година.

Страни донатори и финансирање

Финансирање ове организације од стране страних донатора попут Фондације Отворено друштво, National Endowment for Democracy (NED), и разних западних амбасада, не оставља места сумњи у њихове праве намере. Ове структуре имају своје агенде које су у директној супротности са интересима Србије. Финансијска подршка која долази од ових извора омогућава YIHR-у да организује скупе  акције које не би могле бити изведене без оваквог спонзорства. Очигледно је да YIHR служи као марионета у рукама страних сила које настоје да дестабилизују Србију.

Фондација Отворено друштво, коју је основао Џорџ Сорош, један је од највећих финансијера YIHR-а. Према доступним подацима, ова фондација је уложила милионе долара у различите пројекте и активности YIHR-а (Биланс успеха (1)) . Ова финансијска подршка омогућава организацији да спроводи своје активности и да промовише агенду која је УВЕК, чак и када не делује тако у супротности са интересима Србије. Подршка Сорошове фондације није случајна; његов дугогодишњи ангажман у региону Балкана има за циљ промовисање либералних вредности и демократије, али на начин који често подразумева подривање националних интереса и суверенитета земаља у којима делује.

National Endowment for Democracy (NED) је још један значајан донатор који пружа финансијску подршку YIHR-у. Ова америчка непрофитна организација, која је основана ради промовисања демократије широм света, уложила је значајна средства у рад YIHR-а. Према извештајима, NED је уложио стотине хиљада долара у различите пројекте и иницијативе ове организације. Ова подршка омогућава YIHR-у да спроводи своје активности на терену, али и да организује скупе перформансе и јавне догађаје који имају за циљ промоцију идеја и вредности које нису никад у складу са интересима Србије.

Западне амбасаде, укључујући амбасаде Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Немачке, такође су међу финансијерима YIHR-а. Њихова подршка долази у виду грантова и финансијске помоћи за различите пројекте и активности које организација спроводи. Овај тип финансирања омогућава YIHR-у да функционише без ослањања на локалне изворе средстава, што додатно повећава њихову зависност од страних донатора и њихових интереса.

Поред ових значајних извора финансирања, постоје и бројне друге организације и фондације које пружају подршку YIHR-у. Међу њима су и Европска комисија, разне међународне невладине организације и приватни донатори који деле исте идеолошке вредности. Све ове структуре имају заједнички циљ – да промовишу своје агенде кроз рад YIHR-а.

Мирдита, добар дан…

Један од најсрамнијих догађаја које су организовали јесте перформанс у Београду 2023. године, где су носили транспаренте који оптужују Србију за геноцид у Сребреници. Овакви догађаји не само да вређају национални понос,  стварају негативну слику о Србији. За већину грађана, ови перформанси су ништа више него провокације.

YIHR је, поред тога, један од организатора шиптарског фестивала “Мирдита, добар дан”, који се одржава сваке године у Београду. На овом фестивалу, Срби су редовно приказани као злочинци, што додатно подстиче мржњу и нетрпељивост међу народима. Ова манифестација, која наводно промовише културну размену, у стварности служи као платформа за промоцију шиптарске агенде и кривотворење историје на штету српског народа.

Софија Тодоровић, једна од истакнутих личности у YIHR-у, позната је као непосредни лобиста шиптарске агенде у Србији. Јавно је тражила да се такозвано Косово прими у светске институције, чиме директно ради против интереса Србије и њених грађана. Њене активности су јасно усмерене ка легитимизацији нелегалне сецесије Косова и подривању територијалног интегритета Србије.

Још један пример антисрпских акција које YIHR организује или подржава је геј парада. Док се овакви догађаји представљају као борба за људска права и толеранцију, у стварности, они су често у супротности са традиционалним вредностима које баштини православна Србија.

Закон о страним агентима и забрана YIHR

С обзиром на све наведено, поставља се питање да ли је YIHR организација која делује у интересу грађана Србије или против њих. Антисрпске акције које финансирају страни донатори и које директно угрожавају националне интересе и углед земље не смеју бити толерисане. Забрана ове организације могла би бити један од начина заштите националних интереса и очувања друштвеног јединства. Ипак, такав корак мора бити пажљиво размотрен у контексту очувања демократије и слободе изражавања.

Ово питање није ограничено само на YIHR. Бројне невладине организације у Србији делују под утицајем страних интереса, што доводи у питање њихову истинску посвећеност добробити српског друштва. По угледу на Сједињене Америчке Државе, које имају један од најстаријих закона против страних агената, Србија би требало да предузме сличне кораке. Као друштво и држава, морамо деловати одлучно и систематично како бисмо заштитили националне интересе и осигурали да активности ових организација буду у складу са нашим вредностима и приоритетима.

Весна Веизовић / Васељенска