Мачек и ХСС су одговорни за настанак клеронацистичке NDH

417
СЛИКА: https://www.njuskalo.hr/razglednice-fotografije/banovina-hrvatska-vladko-macek-oglas-17472797

Пуних осамдесет година навршило се од оног априлског дана када је  Славко Кватерник, пензионисани официр, преко таласа радио Загреба прогласио ускрснуће независне хрватске државе као вековног сна, након што се извукао из подрума за угаљ у згради немачког генералног конзулата где се скривао од југословенске војске као доказани сарадник немачке службе, преплашен eрупциjом оних демонстрација у Београду као подршке војном пучу!

Рат је још трајао, али су раздрагани загрепчани масовно поздрављали своје „ослободиоце“, обасипајући их цвећем и гавриловићевом саламом, коју већина немачких војника није дотада ни окусила!

Ти загребачки кумеки, који су одушевљено поздравили улазак  српске ослободилачке војске у новембру 1918.године у Загреб, јер је срушила Аустроугарску и ослободила их од осам векова служења угарској круни, за само двадесетједну годину, у заједничкој држави стекли су своју бановину као државу у држави, коју им је под утицајем покварених британаца даровао кнез Павле, те је тако Кватерник могао да на том правном оквиру прогласи независну Хрватску, у тренутку уласка немачке тенковске колоне у Загреб!

________________________________________________________________________

26. августа 1939. југословенски премијер Драгиша Цветковић и вођа Хрватске сељачке странке Влатко Мачек потписали су споразум којим је установљена Бановина Хрватска, а лидер ХСС постао је потпредседник југословенске владе. Бановини Хрватској су по двоструким аршинима припали већински српски котари у Крајини и Срему (Вуковар, Шид и Илок)- због наводног „историјског права“, али и већински хрватски котари у српској земљи БиХ (због „воље народа“ у тим котарима). И „историјско право“ и „воља народа у котару“ примењивани су селективно да би се створила што већа Хрватска. Преко милион православних Срба је остало у овој државоликој творевини не рачунајући муслимане који су се изјашњавали као Срби. Тиме су српске, односно југословенске политичке елите, легитимизовале идеју Велике Хрватске. Најодговорнији за ово био је кнез Павле, оптерећен идејом да се „примири хрватски фактор“. Органи власти Бановине Хрватске две године касније су искоришћени за формирање државног апарата НДХ, у којој је систематски убијено неколико стотина хиљада Срба.
Извор: https://www.in4s.net/26-avgusta-banovina-hrvatska-trece-zasedanje-avnoj-borbe-u-vukovaru/

________________________________________________________________________

Већ припремљени за тај тренутак, припадници грађанске заштите странке HSS кренули су да заузимају институције државне управе, притом хапсећи Србе и југословенски опредељене Хрвате као прве  жртве клерофашистичке NDH, руковођени поверљивом инструкцијом Влатка Мачека који је још био потпредседник југословенске владе, али је ипак одбио да се евакуише за Никшић! Ипак Мачек шаље два министра из своје странке за сваки случај, да се осигура континуитет учешћа Хрвата у евентуално будућој влади после победе антихитлеровске коалиције!

Тако је још тада Влатко Мачек планирао да игра са енглеским политичарима, иако је радосно примио делегацију немачке окупаторске управе, која му је још пре доласка Павелића из Италије понудила да се стави на чело самопроглашене NDH, коју немачка нацистичка држава одмах признаје! Лукави Загорац је то скромно одбио, изговарајући се да је наводно слабог здравља које је страдало у српском ратном заробљеништву, где је доспео у децембру 1914. као резервни аустроугарски официр у 25.домобранском пуку, који су већински чинили загрепчани.            

Мачек је одмах преко радио Загреба позвао све чланове и присташе HSS да се ставе на располагање новој усташкој власти, којој  је тако подарио 100000 чланова сељачке и грађанске заштите која је била наоружана пушкама и митраљезима још од стварања Бановине Хрватске, иако се генералштаб југословенске војске томе изричито противио, али је кнез Павле дао свој пристанак за тај захтев ХСС, као коалиционог партнера у влади Драгише Цветковића!

Ти ће наоружани кумеки пуцати у леђа југословенској војсци у Прекомурју и Подравини у априлу 1941. године, јер се нису одазвали на мобилизацију, а прикривене усташе ће у многим местима по Хрватској и БиХ изазвати побуне на мобилизацијским збориштима, убијајући официре Србе и покушавајући да заузму складишта оружја и муниције, и то све док Павелић још и није стигао из Италије са својим „липарцима“ (тако су називали усташе – интернирце на истоименом талијанском острву, после убиства краља Александра у Француској)!

HSS је тако као странка на власти омогућио да се устоличи Павелић, те да се у хрватском парламенту одмах изгласају расни закони против Срба у NDH, и створи законски основ за геноцид који је почињен.

Вештом причом о измишљеном „левом крилу“ странке HSS, кроатокомунисти су још током српске антифашистичке борбе наметнули став да Мачек и његови сарадници нису одговорни за настанак клеронацистичке NDH, већ да су и они били жртве, јер је Павелић превентивно изоловао Мачека у логор Стара Градишка, док  није учврстио свој статус код отворених немачких савезника који су га прихватили са резервом, јер је већ био талијански играч у дотадашњим талијанско-југословенским међусобицама, недовршеним јоп од 1918.године!

Време је да београдски историчари најзад детаљно разјасне покварене игрице загорског шпекуланта Влатка Мачека, и антисрпску и антијугословенску улогу странке HSS у априлском рату 1941.године, јер је још 1961.године ВИИ (Војно историјски институт) сачинио детаљну анализу узрока брзог пораза Друге југословенске армије, која је деловала на подручју Словеније и северозападних делова Хрватске, узимајући изјаве од некадашњих команданата ратних пукова југословенске војске са тог ратишта, у којима су детаљно описани сви догађаји, напади са леђа на артиљеријске јединице, уништавање позадинских колона, заробљавање мањих састава, саботаже на систему везе, одбијање цивилне власти да сарађује са војском у одбрани!

Због закључка да је хрватска издаја била узрок брзог пораза Друге југословенске армије, кроатокомунисти су прозвали тадашњег начелника ВИИ, генерала Велимира Терзића, да је „великосрпски шовиниста“, отеравши га у превремену пензију!

Међутим, то истраживање ВИИ као истинито и објективно, потврђује реприза априлских догађаја из 1941.године током јесени 1991. широм Хрватске, када су терористичке формације ZNG као страначка војска HDZ, у још заједничкој држави Југославији почеле нападе на гарнизове и уставове ЈНА, немилосрдно убијајући тек пристигле регруте и старешине ЈНА!

______________________________________________________________

Travanj – наводно хрватски назив за месец април.

Kumek – колоквијални надимак за становнике Хрватског загорја.