СНС кроз СЛАП тужбе покушава да угуши слободно новинарство: Случај Веизовић и Васељенска

153

Весна Веизовић, уредница и оснивач портала Васељенска, дуги низ година стоји на барикадама борбе за слободно новинарство и право на истину. У свету где се медијска сцена све више делити и где велики број медија налази подршку у политичким партијама, Васељенска је реткост – оаза независног извештавања, острво у мору усмереног новинарства. Ово путовање није било лако; Читав тим Васељенске који се кроз године доста изменио често је био мета правних акција и тужби, што је само додатно потврдило њихову посвећеност принципима слободе говора и истине.

Прошла година била је посебно турбулентна за Веизовић и портал Васељенска. Суочили су се са серијом тужби од стране високих институција и појединаца, међу којима су Српска академија наука и уметности (САНУ), Софија Тодоровић из Иницијативе младих за људска права и СНС директор Дома здравља Бајина Башта, Небојша Јовановић. Ови правни изазови не само да су представљали финансијски терет за портал који се не финансира из страначких фондова, већ су и покушаји да се угуши глас који се усуђује да говори отворено и критички.

Најновији у низу покушаја да се заустави глас слободног новинарства било је уручење налога за привођење, који је на њену адресу донела полиција по налогу суда из Ужица. Овај налог био је повезан са случајем који је покренуо СНС директор, што указује на наставак употребе правног система као средства за вршење притиска на новинаре и медије који износе критичке погледе на рад власти.

Цена истине

Локални одбори СНС и друге власти у Бајиној Башти, као и шире, изгледа да се служе силом и правним притисцима као начином да угуше сваки облик критике или различитог мишљења. Весна Веизовић, као уредница Васељенске, нашла се на удару управо због своје неуморне посвећености истини и принципима слободе изражавања. Она је више пута извештавала и објављивала о бројним скандалима градских власти, што је наравно имало своју цену.

Тактика коришћења “слап” тужби  од стране политичара и јавних функционера, као начин за гушење слободе изражавања и критике, није новост у савременом друштву. Овај метод, који укључује подношење великог броја правних изазова против појединаца или организација, често са намером да их финансијски исцрпе и обесхрабре, постао је уобичајено средство за сузбијање дискусија и критичког мишљења.

У случају Весне Веизовић и портала Васељенска, ова стратегија је постала очигледна и алармантна појава, са серијом тужби које намећу не само правне и финансијске изазове, већ и психолошки притисак. Овакве акције, иако представљене као заштита репутације, у стварности служе као инструмент за застрашивање и спречавање медија и појединаца да слободно говоре и критикују, чиме се директно угрожавају основне демократске вредности и право на слободу изражавања.

Милутин Недељковић / Васељенска