СРПСКА ГРОМАДА на eurohrvatskim новчићима

380
слика: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/ovako-je-tesla-govorio-o-srpstvu-mogu-hrvati-da-ga-otimaju-koliko-hoce-je-znao-ko-je-i-sta-je-2019-08-19

Oд  пријема у распадајућу „европску породицу срећних народа“, Хрвати упорно покушавају да Николу Теслу представе као „дичног хрватског сина“ упркос чињеници да је он за свог живота увек истицао да је Србин!

Хрватски лажови упорно пренебегавају историјске чињенице, Тесла се родио у Војној крајини која није била део Хрватске у царевини Аустрији, а стварањем Двојне монархије припала је краљевини Угарској као и Хрватска, која је од 1102, године била круновина угарске династије Арпадовића, а не никаква независна држава!

Тесла је као млад високошколац отпутовао у Француску са угарским пасошем, да би потом тим документом стигао и у Америку!

Иако је у Америци већ постојала HBZ (Хрватска братска заједница), Никола Тесла се одмах учланио у Народни Савез као српску организацију која брине о социјално-правном статусу Срба у Америци, без обзира из ког дела српског етничког простора  они долазе!

Никола ће као угледан научник, уз Михајла Пупина, узети учешћа у раду Народне одбране од самог оснивања њехог огранка у Америци, сарађујући са српским конзулом у акцијама прикупљања санитетског материјала и лекова за српску војску у Балканским ратовима, а током Великог рата и на организовању слања српских добровољаца из Америке на Солунско ратиште, да се боре за стварање државе у којој ће већина Срба живети заједно, притом ослобађајући и  Словенце и Хрвате од туђинског јарма!

Зато је смешна изјава хрватског председника Милановића, да Никола у Србији није провео ни онолико времена колико он у посети спомен-соби „хрватских бранитеља“ у селу Оклај, потомцима хрватских усташа, који су у време NDH одмах по успостављању власти баш ту у близини на Промини пунили јаму Србима, док то у августу 1941.године није забранила талијанска војно-окупациона команда!

Нису Хрвати случајно одлучили да Теслу кандидују као лик на заједничким новчићима (иако лажу да је то жеља већине грађана!), већ зато што су одлучили да у „породици срећних народа“ покушају анулирати ону стару европску изреку– сачувај нас Боже куге, рата и Хрвата–, а геније светски као Тесла свима је познат, те су зато и покренули кампању његовог својатања одмах након пријема, као што упорно својатају и Миланковића (који се родио у краљевини Угарској, а не у Хрватској) откако се све  више у научним круговима говори о његовом значају као научнику који је први указао на претеће климатске промене!

Колико стварно маре за Теслу говори чињеница да су госпићки шовинисти деведесетих година прошлог века минирали његов споменик на истоименом тргу, али не зато што је открио изменичну струју, већ зато што је био Србин!

Ту су потом подигли споменик „оцу домовине“ Анти Старчевићу, родоначелнику србофобне странке HSP (Хрватска странка права) из које ће уз помоћ цркве у Хрвата изникнути клероусташка идеологија, која данас у европској Хрватској доживљава нови процват!

Споменик Тесли у Госпићу подићи ће тек петнајст година касније, али на другом месту, на скромнијем тргу, не дирајући „оца домовине“!Иако су разобличени у лажи да је Тесла Хрват, хрватски мегаломани упорно сада понављају да није ни Србија та која може и сме да га баштини, јер он није живио у Србији!

Тесла је живот провео у Америци, стварао је као амерички научник, али Србин који се јавно декларисао о свом етничком и верском припадништву, а само Мађарска и Америка могу да кажу да је био њихов држављанин, што документи и потврђују, а Хрватска нема морално право да злоупотребљава лик Тесле за своју промоцију, обзиром на чињеницу да су током трајања NDH  истребили скоро већину чланова шире породице Тесла, јер су хрватским расним законима били  осуђени на истребљење геноцидом!

Још једном се потврдила она изрека песника и дипломате Јована Дучића о хрватској доказаној „храбрости“ јер се ничега не стиде, коју је херцеговачки Србин осмислио након сазнања о страхотама геноцида над Србима, који проводи држава NDH!