Тесла, жене и родна равноправност

399
Никола Тесла и Кетрин Џонсон (колаж фотографија) – Фото: Снимак екрана/YouTube

На данашњи дан, 10. јуна 1856. године рођен је српски научник и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова и најмистичнијих особа које су ходале овом планетом. Спутавање његовог научног генија, зарад профитних интереса великих америчких корпорација, спроведено руком банкарског магната Џ.П.Моргана, директно је спречило бесплатну производњу и пренос електричне енергије широм планете, а замислите у ком би правцу отишло Човечанство да се то остварило. Оно што је започето његовим чувеним Вордеклифским торњем није завршено. Рани капитализам није желео улагање без енормних профита, као што га не жели ни овај либерални.

Начин на који је „примао“ своје генијалне изуме, визионарске изјаве које је давао и тајанствени начин живота и данас га чине мистериозним човеком, чије многе тајне нису решиле ни године, ни биографи, нити следбеници у научној заједници. Свакако, једна од његових највећих тајни је однос према женама. Између његовог чувеног одговора песнику Лази Костићу, који му је предложио да се ожени инспирацијом његове најбоље песме, чувеном Ленком Дунђерски, „брак ме не занима, ја сам се давно венчао с науком“(1), и непотврђене  легенде да је са женом спавао само једном и рекао да то неће поновити јер му узима превише енергије, лежи вероватно много тога што се може и треба открити на ову тему.

Музеј Николе Тесле чува много преписки личне природе из којих се може видети да је Тесла женама био привлачан и да су давале све од себе да освоје повученог научника. Тесла се у младости сматрао врло атрактивним младићем, а у зрелом добу лепим и пожељним човеком. Био је изузетно висок и витак. Уз то, његово понашање – продуховљено и стидљиво, допадало се женама. Говорио је тихо, био је изузетно образован и увек добро обучен, чак и када му то материјалне прилике нису дозвољавале, он би нашао начина да се дотера. Очи плаво-зелене боје и проницљив поглед биле су неодољиве његовим саговорницама.

Једна од жена за коју је извесно да је гајила љубав према Тесли, била је Кетрин Џонсон, супруга  Роберта Андервуда Џонсона, писца, новинара и дипломате, али и Теслиног доброг пријатеља. Без обзира што се њихова љубав није телесно реализовала, пре свега захваљујући дистанци коју је држао Тесла,  њена писма која му је писала из Италије и других места где је боравила препуна су отворених емоција, и жаљења због неузвраћене љубави. Но, славни научник не да на њих није одговарао, него већину није ни отворио, а за њихов садржај сазнало се тек пошто су постала музејски експонати. Видљиво растрзана између брака и поштовања према мужу и страственој љубави према Тесли, ова изузетна жена била је део америчког крем друштва, јер су у њен и супругов дом долазиле све виђеније личности, почев од председника Рузвелта, па надаље, али је од када је 1893. године упознала Теслу, до краја живота остала привржена само српском научнику. Кетрин Мекмехон Џонсон умрла је 1924. године и према тврдњи наше списатељице Ане Атанасковић, последња порука те жене била је везана за Николу Теслу.(2)

У једном од сачуваних писама Кетрин поручује Тесли:

„Шта радиш? Волела бих да свакога дана имам вести о свом драгом, ћутљивом пријатељу, биле оне добре или лоше. Али, ако не желиш да ми одговориш, макар ми пошаљи своје мисли, ја ћу их примити као какав фино подешен инструмент. Не знам зашто сам толико тужна, осећам се као да ми све бежи из руке. Можда сам само усамљена и треба ми друштво. Верујем да бих била срећнија да имам вести о теби. Теби, који си тако несвестан свега и задубљен само у свој рад, теби који немаш никакве људске потребе”.(3)

Пошто је носио ореол мистичности и недоступности био је мета многих жена тога времена, од богатих авантуристкиња, позоришних и музичких уметница, па до познатих личности какве су биле Ен Морган (ћерка банкара Џ.П.Моргана) или позната филмска дива тога времена Сара Бернар.  

Можда најбољи одговор на питање зашто се Тесла никада није женио лежи у једном његовом тексту у коме каже:

„Одлучио сам да свој живот посветим раду, и зато се одричем љубави и друштва добре жене. Верујем да музичар, писац или било који други уметник треба да се ожене. Њих само инспирација води до већих успеха. Али проналазач је другачије природе, у себи има толико страсти и дивљине да, ако се преда жени, предаће јој све. То је штета, јер некада смо тако усамљени“(4)

Никола Тесла и Кетрин Џонсон (колаж фотографија) – Фото: Снимак екрана/YouTube

ТЕСЛА О ЖЕНАМА

Свакако да су се ставови и однос према женама код Тесле мењали с годинама и његовим животним фазама, јер младић који је као студент у Марибору имао љубави и телесне контакте као и већина његових вршњака, и научник који је са Вестингхаусом покорио Нијагару и осветлио Америку нису бле исте личности. Па ипак кад се говори о Теслином односу према женама обично се узимају ставови из два интервјуа која је дао као човек који се ближио крају седме деценије живота и славни научник чија је звезда ипак била у паду.   Први текст се појавио у тексашком листу ,,Галвестон дејли њуз“ из августа 1924. године под насловом ,,Господин Тесла објашњава зашто се никада неће оженити“(5)

,,Одувек сам сматрао да жена поседује те нежне и суптилне квалитете ума и душе, који су је у том погледу учинили супериорном у односу на мушкарца. Стављао сам је на узвишени пиједестал, фигуративно говорећи, и по неким несумњиво важним својствима сматрао знатно узвишенијом од мушкарца. Обожавао сам стопала створења које сам уздигао на ту висину и, као сваки прави обожавалац, осећао сам се недостојним предмета тог обожавања”(6) – наглашава Тесла на почетку тога интервјуа, стављајући до знања да је за њега жена имала много већа и значајнија својства од уобичајних оквира брачног и свакодневног живота.

 „Моћ праве жене је тако велика, да верујем да би лепа жена – а то ће рећи лепа духом, понашањем и мислима, лепа у сваком погледу, нека врста богиње – ако би се изненада појавила на земљи, могла да заповеда целим светом.”

,,Али све ово је било некада, сада је ова нежна жена благог  гласа какву сам обожавао практично нестала. На њено место дошла је жена која мисли да је њен главни успех у животу у томе да се што више изједначи са мушкарцем – одевањем, гласом и поступцима, у спортовима и достигнућима сваке врсте”.

,,Жене – наставља Тесла – постају јаче од мушкараца, и физички и менталноСвет је искусио многе трагедије, али по мом мишљењу највећа од свих трагедија је садашње економска ситуација, у којој се жене надмећу са мушкарцима, и у многим случајевима заиста и успевају да заузму њихово место у професијама и индустрији. Ова растућа тенденција жена да баце мушкост у засенак представља знак пропадања цивилизације. Женска одлучност да се такмичи са мушкарцима у  свету бизниса руши неке од најбољих традиција – ствари које су се показале као покретачки фактори у овом спором, али осетном напретку света.“(7)

Звучи ли Вам ово познато? Није ли Теслин поглед још једном продрео у будућност, овога пута не техничку већ друштвену. Његво сјајно уочавање да у корену тада зачетог  брисања полова лежи економска криза и жеља за максимизацијом профита оних већ богатих, осветљава нам све ово што имамо данас. То што је започело тада и што је генијални научник дефинисао као „трагедију света“, еволуирало је у сав овај циркус са тзв. „родном равноправношћу“. Зато, ослушнимо даље Теслине речи:

 „Практично сва велика достигнућа мушкарца досад била су надахнута његовом љубављу и посвећеношћу жени. Мушкарац је био надахнут за велике ствари јер је нека жена веровала у њега, јер је желео да заслужи њено дивљење и поштовање. Зато се борио за њу и стално изнова ризиковао свој живот – каже Тесла – али стара ватра коју је он некада осећао када уради нешто што ће изазвати женску оданост, данас се претвара у пепео…“

Делује ми да ни саме жене нису претерано срећне у овој новонасталој „слободи“. Питање које се природно поставља јесте да ли су и саме жене ту победници или губитници. Не посматрам ово питање само са мушке стране, размишљам о женској страни тога. Сама жена је заправо жртва, уместо да буде, као што мисли, победник. У њеном животу нема задовољства. Амбициозна је, често преко својих природних способности, да постигне све што жели. Сувише често заборавља да не могу све жене бити примадоне или филмске звезде. Ово ствара незадовољство…а незадовољство прави чудаке и неприродне људе“…

„Жене које су непрестано узбуђене због своје огромне амбиције да надмаше мушкарца у овој игри у исто време губе нешто што на крају, чини ми се, вреди много више него што празне почасти пословног или професионалног успеха икада могу да донесу.”(8)

Јасно, зар не? Визионарски, о да! Не заборавимо да Тесла ово говори пре, безмало, сто година. И, помало стидљиво, нуди други, природнији пут. Хармонију и међусобно надопуњавање полова који заједнчки чине Свет и омогућују његов просперитет. Уместо тога увучени смо у бесмислену борбу која поприма размере трагичног супарништва и навладавања у настојању да се запоседне што веће материјално богатство и постигне максимална саможивост, а у ствари води потирању истинских вредности оба пола. Нажалост капитализам је угушио ове његове ставове као што је срушио његов Вордеклифски торањ. Штета, пре свега за жене, јер Тесла овако види улогу Жене у свету:

,,Историја нам је дала мноштво примера предивног утицаја неких необичних жена. Међу њима су биле и мајке великих људи. Али њихов утицај није био у некаквој решености да буду боље од мушкараца или да се такмиче са њима… Моћ праве жене је толико велика да када би се појавила једна прелепа жена – а кад кажем прелепа, мислим на прелепу у души, понашању и мислима, нешто као богиња – када би се једна таква одједном појавила негде на Земљи, она би могла да влада целим светом. Њено вођство би било универзално прихваћено.(9)

Тесла и његова мајка Георгина Ђука

ДОЛАЗАК МАТРИЈАХАЛНЕ ИМПЕРИЈЕ

Годину дана касније, у интервјуу часопису „The Collier “ (the collier – угљар, копач угља)велики научник и визионар иде корак даље у процени места жене у будућности, практично најављујући неки вид матријахата:

„Борба жене за равноправност завршиће се новим поретком у односу на пол, у коме ће жена бити надмоћнија. Савремена жена, која већ сада у чисто површним појавама представља напредак свога пола, само је спољашњи знак нечег дубљег и моћнијег што сазријева у недрима расе.

Жена неће истаћи своје право на једнакост, а доцније и своју надмоћност, тиме што ће подражавати мушкарца у плитком физичком смислу, већ тиме што ће продубити свој ум. Али, женски ум већ је показао способност за све људске духовне тековине и достигнућа, и како нова поколења буду долазила, тако ће се и та способност развијати; просечна жена биће исто тако добро образована као и просечан мушкарац, а потом и боље, јер успаване моћи њеног духа биће подстакнуте за рад који ће бити утолико већи уколико су оне вековима мировале. Жене се неће обазирати на оно што је било, и запрепастиће цивилизацију својим напретком…“(10)

Да ли, можда, живимо у прелазном времену које друштвено клатно из периода већ изанђалог  патријахата гура тамо где се некада налазило, у матријахат. Наравно, на вишем еволуционом нивоу. Нису ли нам о томе, на свој начин, говорили Јунг, Хесе, Ниче, па и злогласни Алистер Кроли, сви одреда Теслини савременици?! Могуће је. Можда се налазимо у некој врсти транзиционог лудила између епоха. Али, ако је то случај онда ће се то десити неким специфичним сплетом околности који би се могао назвати божијим провиђењем, јер савремени глобализам не жели матријахат (који би свакако био уређен систем, како га види и Тесла), већ потирање полова, њихово исцрпљење у међусобној борби за већи материјални и друштвени колач, који води уништењу породице, хаосу и помору становништва до онога што они зову „златном милијардом“.

Ако би се Теслине речи о „матријахату“ оствариле, онда би е могло рећи да је он гледао и иза овог времена „родне равноправности“

АНЕГДОТЕ ЗА КРАЈ

Типичан пример Теслиног односа према познатим женама које су га салетале десио се у Паризу, где је Тесла држао предавање о неизменичним струјама као научник светске славе и богат човек. Десет година пре тога управа Континенталног Едисоновог друштва у том граду не само што је одбацила његов систем наизменичних струја који јој је понудио, већ му је закинула и праведно заслужену награду. Сада је у Паризу био херој који се вратио, док је свет лежао пред његовим ногама.

Седећи у башти једне париске кафане са својим пријатељима водио је разговоре о својим експериментима у бежичном преносу, када је поред његовог стола наишла љупка, дивно обучена млада жена са модерно очешљаном црвеном косом, у којој је Тесла одмах препознао Сару Бернар, славну француску глумицу. Грациозно ходајући, у маниру тога времена, пролазећи поред његовог стола значајно га је погледала, а после корак-два испустила је своју малу чипкасту марамицу.

Тесла је реаговао у трен ока. Брзо је устао, дохватио марамицу и, дубоко се наклонивши, вратио јој је рекавши: „Госпођице, ваша марамица“, и без да је погледао ни на тренутак у њено љупко насмејано лице, вратио се на своје мјесто како би наставио разговор …

Божанствена Сара“ како су је звали обожаватељи, иначе 12 година старија од Тесле, разочарано је одшетала даље, али је још у пар наврата покушала да му се приближи. Без успеха.

Једна од најлепших жена свога времена Сара Бернар – Фото: Shutterstock

Иначе, Тесла није никад ословљавао своје службенице њиховим именом или презименом, већ им се увек обраћао са „госпођице“. Када би нека млада жена, његова чиновница, оставила службу због удаје, Тесла је онима које су остале увек одржао кратку придику:

Немојте се удавати премладе. Ако се удате и сувише младе, онда вас узимају већином због лепоте, а десет година потом, чим лепота прође, постајете мужевима досадне и они се интересују за друге.“(11)

ЖЕНА КОЈА ЈЕ ОЧАРАЛА ТЕСЛУ

Тесла је волео паметне и духовите жене, а једна од њих била је и Маргарита Мерингтон, врло талентована пијанисткиња, са којом се Тесла често сусретао и излазио.

Приликом једног од сусрета отворено ју је упитао:

„Зашто не носите накит као све остале жене“?

– То није мој избор – рекла је она – али чак и да имам новца да се окитим дијамантима, мислим да бих нашла бољи начин да га потрошим.

„А шта бисте урадили са новцем? – питао је заинтересовани научник

– Kупила бих кућу у центру града јер не волим да путујем дуго из предграђа до центра – гласио је одговор који је Теслу просто очарао.

УМЕСТО ЗАКЉУЧКА ИЛИ ТЕСЛА КАО СВЕТИОНИК

Без обзира што се никада није женио, нити имао љубавних веза Тесла није био женомрзац, нити је имао негативан став према женама. Напротив. Њихову улогу у породици и друштву донекле је и идеализовао, за шта је свакако значајна и велика  емотивна везаност за мајку и три сестре у чијем окружењу је растао, развијао се и сазревао. Својој мајци, посебно, приписивао је многе од својих проналазачких способности.

Што се тиче жена у његовом окружењу Теслин биограф Џон О’ Нил приметио је да су се једино најотменије жене могле нешто више приближити генијалном научнику, али само до границе одређеног пријатељства будући да он никада није дозвољавао да се та граница помери према интимнијим сферама које би захтевале озбиљније размишљање о љубави, браку или породици, па чак ни озбиљнију друштвену обавезу.

Једноставно, у својим односима са женама избацивао је емотивну димензију како би задржао своју радну стабилност, а могућност да то постигне показатељ је степена самоконтроле коју је имао.

Али, оно што је посебно фасцинантно из његових ставова о женама, изнетих у обрађеним интервјуима, који су многима вероватно били непознати, јесте Теслино познавање универзалне женске природе и сагледавање њене друштвене улоге на дужи рок. За неког ко се више дружио са муњама него са женама знао је и превише. И зато и у овој области остаје Светионик који светли у Будућност…

________________________________________________________________________________

ОДРЕДНИЦЕ:

  1. https://ddl.rs/poznati/nikola-tesla-laza-kostic-lenka-dundjerski/
  2. https://www.dnevnik.rs/drustvo/tesla-je-voleo-katarinu-i-mnoge-zene
  3. https://zena.blic.rs/lifestyle/zasto-se-nikola-tesla-nije-zenio/t20mmmg
  4. Исто
  5.  https://www.in4s.net/tesla-o-zenama/
  6. – 11. Исто

Извор: ЦЕОПОМ Истина

Драган Милашиновић, рођен 27.03.1961. године у Подујеву, Космет-Србија. Дипомирани економиста. Био финансијско-комерцијални руководилац највећих привредних система у Србији (Шар, Фероникл, Комграп, Нибенс-Група, Партизански пут, Предузеће за путеве Београд итд). Практично искуство у процесима приватизације и као део тима Продавца (Комграп) и као део тима Купца (Нибенс-групација). Учествовао у стручним тимовима за писање разних макро и микро економских програма, инвестиционих пројеката и бизнис планова за конкретна предузећа. Вишегодишњи аналитички рад на тему глобалистички процеси, политика, економија и привреда, као и вишегодишње уредничко искуство на уређивању аналитичког антти-глобалистичког портала „ЦЕОПОМ-Истина“.