Уредник Васељенске на испитивању у БИА јер Служба штити Саву Манојловића

48

Јутрос је уредник портала Васељенска, Весна Веизовић, објавила на својим друштвеним мрежама да је провела три сата на информативном разговору у Безбедносно-информативној агенцији (БИА). Како је навела, испитивана је због чланака о Сави Манојловићу и његовим везама са начелником БИА, Марком Парезановићем.

„Управо сам провела три сата на информативном разговору у БИА. Нашој безбедносној агенцији која веома селективан однос има према својим грађанима, где једне малтретира до бесконачности, док другима пружа заштиту и безбедно уточиште. Разлог мог ислеђивања су били чланци о Сави Манојловићу и његовој блиској сарадњи са начелником ове агенције, Марком Парезановићем, због чега сте ми данима писали коментаре како се Васељенска продала и да по нечијем налогу нападамо Манојловића. Баш ме занима шта имате сада да кажете! Три сата испитивања због ‘невиног’ Саве Манојловића који је овом систему потребан само да разводни и уништи отпор против Рио Тинта. Не пада ми памет да ћутим, јер иако немам ни државу иза себе, а ни америчког амбасадора, немам ни шта да изгубим. А ви само наставите да пљујете Васељенску и браните ‘јадног Саву’ кога лично Парезановић чува!“ – написала је Веизовићева.

Портал Васељенска је у претходним недељама објављивао низ чланака у којима су критички писали о Сави Манојловићу и његовој блиској сарадњи са начелником БИА, Марком Парезановићем. Ови чланци су изазвали велику пажњу јавности , а редакција портала била је оптужена да је плаћена да напада Манојловића. Међутим, најновији догађаји сугеришу да је Манојловић заиста близак државним структурама, што потврђује и овај притисак на уредницу и сам портал.

Весна Веизовић је истакла да се неће повући пред притисцима и да ће наставити да износи истину, без обзира на све препреке. Напоменула је да, иако нема подршку државе или америчког амбасадора, нема шта да изгуби и да ће наставити да брани принципе истраживачког новинарства које портал Васељенска негује.

Подсетимо, портал Васељенска је већ био мета правних поступака. Тужили су их САНУ, Софија Тодоровић из иницијативе младих за људска права, као и директор дома здравља Бајина Башта, Небојша Јовановић из СНС. Ови судски процеси представљају додатни притисак на портал и његову уредницу, који су већ на удару због својих критичких ставова и истраживачких чланака.

Васељенска