Авдулах Хоти: У склопу Вашингтонског споразума и обавеза које је преузело Косово, скијашки центар Брезовица постаће “међународни центар”

358

Премијер привремених институција Авдулах Хоти изјавио је да ће скијашки центар Брезовица “постати међународни центар”, најављујући инвестиције током ове године “у склопу Вашингтонског споразума и обавеза које је преузело Косово”.Детаљан инвестициони пројекат за Брезовицу, према речима одлазећег министра ифраструктуре Арбана Абрашија, био је представљен у Вашингтону, а споразумом је предвиђено улагање од око 600.000 евра, преносе “Новости”.

У 16 тачака Вашингтонског споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине, Брезовица се експлицитно не помиње. Ставка “додатни пројекти”, под коју би можда могао да се подведе Ски центар, постоји у оквиру тачке која предвиђа сарадњу двеју страна са америчком Финансијском корпорацијом за међународни развој и Увозно-извозном банком САД.

Питање је, међутим, да ли је инвестиција коју Хоти најављује намењена ски-центру чији су власници српске фирме или некоме другоме?

Према папирима које поседује званични Београд, Ски-центар “Брезовица” је у власништву Фонда “Инекс интерекспорта а.д.” са учешћем од 82,33 одсто и ЈП “Скијалишта Србије” са учешћем од 17,67 одсто.

Приштинске власти су 2015, подсетимо, најавиле експропријацију земљишта на Брезовици са намером да га издају у закуп страном инвеститору на период од 99 година. Тада је Фонд “Инекс интерекспорт” поднео жалбу врховном суду у Приштини, захтевајући да се стави ван снаге одлука о експропријацији непокретности у власништву “Инекса” на Брезовици. Такође, Влада Србије је упозорила потенцијалне инвеститоре да је Ски-центар “Брезовица” на територији АП КиМ у власништву Републике Србије, као и да је експропријација овог комплекса – противзаконита. Две године касније влада у Приштини је укинула одлуку о експропријацији непокретне имовине, уз објашњење да је “пројекат пропао”.

(Спутник)

НСПМ