Аларм у Италији: Најезда миграната са либијске обале

412

РИМ – Све више разних врста и величина пловила, барки, гумених чамаца, једрењака и све већи број миграната креће ка Италији са либијске обале, у последњих 48 сати у тражењу „сигурне луке“ њих преко 600 и све је већи број бродова невладиних организација који пружају помоћ, тако да се половина од тих особа за сада налази на три брода.

Њих 367, међу њима велики број жена и малолетне деце без пратње, налази се на бродовима којима управља „Сос Медитеран“ и „Лекари без граница“, тако је спашено у три интервенције 215 особа и налазе се на броду „Океан Викинг“, 73 на „Опен Армас“ и 79 на „Аита Маре“. Осим тог броја 70 лица спасила је Малта по дојави „Аларм Фона“ јутрос у зору. Бродови са 367 особа одбијају да их врате на либијску обалу и траже да их прими Италија. Остали су враћени натраг по одлуци либијске обалске страже.

Појачани талас бежања преко мора приписује се и заоштравању сукоба и бомбардовању Триполија и околине. И тако се у континуитету сусреће са проблемом илегалног превоза са либијских обала, на мору је уочено десет гумењака, само што су стигле две барке са око стотину имиграната на острво Лампедуза стигла је и трећа са 37 особа у малу луку у унутрашњости острва. Жртве су у том нерегуларном и хаотичном путовању неминовне, тако се догодило и са једном барком која је почела да тоне а коју је уочио рибар али касно, настрадало је 67 особа а спашено њих 30 у либијском заливу.

И такав прилив имиграната није евидентан само са либијских обала све је присутнији феномен полазака са либијских обала ка Тунису и потом ка Италији, тако је обалска стража из града Ђерба у Тунису прискочила у помоћ јер су се нашло у невољи 43 особе, а кренули су тим путем према Италији, међу њима су Етиопљани, Еритрејци, Сомалијци.

Више је него алармантан још један податак којег је објавило италијанско Министарство Унутрашњих послова: само у неколико последњих месеци дошло је до огромног пораста протока миграната из Туниса, сa датумом њих 2557 налази се у Италији, искрцали су се илегално на италијанске обале.

Италија одаје захвалност Тунису за настојање у обуздавању таквог протока и тражи се ургентно интензификовање билатералних односа између две земље ради сузбијања овог феномена, јер не постоји било какав разлог да се тим лицима која могу да затраже политички азил он и додели, како иначе прозилази из извештаја туниског амбасадора у Италији о њиховим захтевима. Радиће се интензивно на примени правила за испоручување таквих лица матичној држави.

 

Вечерње новости