Албанија је од данас у Савету Безбедности УН – уз помоћ гласа Србије; Олта Џачка: Косово је за Албанце света ствар, посебно ћемо се бавити задатком признања чланства Косова у УН

218

недеља, 02. јануар 2022.

Албанија је од данас за столом Савета Безбедности Уједињених нација и лобираће за чланство Косова у међународним телима, јер је за Албанце, Косово „света ствар“.

Албанија је први пут изабрана за несталну чланицу Савета безбедности УН на период који ће трајати до 31. децембра 2023. године, пише Коссев.

Тиме се похвалила албанска министарка спољних послова Албаније Олта Џачка (Олта Xхаçка)., која је управо специјално дизајнираном фотографијом и промотивним видео филмом на ову тему честитала свим Албанцима „браћи и сестрама“ на, како је представила, великом достигнућу.

Каже да се не ради о „поклону“, већ да је у питању дугогодишње лобирање и инвестирање у дипломатији. У питању је поверење у албанску спољну политику и тога да је Албанија препозната као поздан, озбиљан и стабилан међународни партнер.

Најављујући активну улогу Албаније у највишем међународном телу, Џачка је нагласила да ће се посебно бавити задатком признања Косова у Уједињеним Нацијама.

„Ово је достигнуће којим сваки Албанац свуда у свету ма право да буде поносан, почевши пре свега од наше браће и сестара на Косову, јер ће Албанија несумњиво искористити ову прилику да унапреди статус Косова, процес признавања и чланства у међународним организацијама јер је Косово било, јесте и биће света ствар за Албанију. Радићемо за Албанце, али и за наш регион да консолидујемо достигнућа последњих деценија и и како би спречили да не клизимо ка дестабилизацији и тензијама. Радићемо са нашим савезницима и партнерима да заједнички унапредимо агенду наших заједничких приоритета, чиме ћемо још више консолидовати јаке везе које нас уједињују“, рекла је Џачка.

Иначе, вест од 11. јуна да су УН изабрале пет несталних чланица за Савет Безбедности, међу њима и Албанију, те шта то значи за питање Косова, за разлику од косовске штампе, у српској јавности је прошла готово неопажено.

Некадашњи српски министар спољних послова и кандидат за првог човек УН Вук Јеремић је, међутим, више пута упозоравао на „опасност“ од чланства Албаније у СБ УН када је у питању тежња да Косово постане чланица УН, односно Унеска.

Тако је летос у студију ТВН1 навео да је Србија 11. јуна „гласала“ у УН да Албанија у наредне две године постане нестална чланица Савета безбедности и тиме допринела да Албанија стекне „значајан дипломатски капацитет“ који ће врло вероватно искористи на штету Србије.

„Нико о томе није питао Вучића, ни у скупштини ни у његовим разговорима са назови ванпарламентарном опозицијом. Албанија би свој глас у Савету безбедности УН за питања која су важна неким државама могла да ’трампи’ за подршку тих земаља чланству самопроглашеног Косова у Унеску. Приликом гласања за чланство у организацији УНЕСКО нема вета Русије и Кине, него се чланство стиче двотрећинском већином гласова. На прошлом гласању за чланство Приштине у УНЕСКО-у, 2015. године, смо за длаку избегли пораз, а новог гласања ће бити ускоро“, рекао је тада Јеремић.

(КоССев)

НСПМ