Албанска економија пред пропашћу

674
слика: https://vidovdan.org/

Лидер највеће албанске опозиционе странке, Демократске партије, Љуљзим Баша тврди да је стање економије, запослености, и стандарда Албанаца на прагу колапса.

Како је рекао, то се види након скоро шест година владавине премијера Едија Раме, преноси портал Plusinfo.mk.

“Албанци су изгубили наду, стотине хиљада је напустило земљу, а други покушавају да је напусте. Млади су незапослени, без трунке наде, с пропалим образовним системом, протестују, док хиљаде њих будућност виде у иностранству”, рекао је Баша на састанку с пословним сектором, којем је присуствовао и Мартин Хенце, главни саветник за економска питања у немачкој Хришћанско-демократској унији (CDU).

Мала, средња и велика албанска предузећа су, каже, изгубила могућност за развој јер је “тржиште заробила олигархија повезана са Едијом Рамом”.

“Стране инвестиције бележе пад након завршетка неких великих пројеката наслеђени од претходне демократске владе, а странце који су покушали да инвестирају у Албанију у томе је спречио олигархијско-мафијашки систем”, нагласио је Баша.

Он је додао да његова Демократска партија има јасан програм са хитним мерама за “ослобађање привреде од њених окупатора”, мере за подстицај економског развоја, као и мере за “одржив, инклузиван и једнак економски раст који генерише благостање за ширу дрштвену заједницу”.

 

https://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-sveta/albanska-ekonomija-pred-propašću