Албански неће бити службени језик на целој територији Македоније

345

Закон о употреби језика у Македонији не уводи потпуну двојезичност на територији те земље, нити у јавној управи, наводи се у саопштењу владе након оптужби опозиције да је држава постала двонационална због ступања на снагу овог закона, преноси ТВ21.

Такође, влада је у саопштењу напоменула да у општинама где мањинске заједнице нису заступљене са више од 20 одсто грађана неће ни бити примене закона, нити нових запошљавања.

“Споран” Закон о језицима ступио је на снагу прошле седмице, након што је објављен у Службеном гласнику, потписао га је председник скупштине, али не и председник државе, како налажу македонски закони.

Председник је одбио да потпише указ о ступању на снагу овог закона образлажући своју одлуку да је закон у супротности са Уставом Македоније.

Највише негодовања се појавило услед чињенице да је албанска мањинска заједница у Македонији једина мањина која је у укупном броју становништва заступљена са 20 и више одсто.

Македонска опозиција на челу са ВМРО-ДПМНЕ сматра да се овим законом омогућава Албанцима да на целој територији Македоније користе услуге на албанском језику, иако је њихова заступљеност са 20 и више одсто присутна само у северозападним деловима државе.

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:772192-Албански-неће-бити-службени-језик-на-целој-територији-Македоније