Амбасада САД у Приштини: Свеобухватни споразум Косова и Србије је стратешки циљ САД – потребна суспензија такси на увоз робе из Србије и БиХ због наставка дијалога

864

У саопштењу Амбасаде САД у Приштини, после састанка амбасадора с Рамушем Харадинајем, изнесено је неколико порука, а међу главнима је да је дијалог и свеобухватни споразум стратешки циљ САД и да ометање тока интереса не може проћи без последица по билатералне односе САД и Косова.

Амбасада САД у Приштини огласила се први пут након састанка амбасадора Филипа Коснета и косовског премијера Рамуша Харадинаја на коме се дискутовало о захтеву САД да Косово укине одлуку о таксама на увоз робе из Србије и БиХ, а после ког је Харадинај изјавио да таксе “могу остати заувек”.

Саопштењем се даје подршка ЕУ у процесу дијалога, јавност се подсећа и на поруку из писма америчког председника Доналда Трампа, који је косовске политичаре позвао да говоре заједничким гласом и позвао све стране да се суздрже од акција које би оштетиле дијалог.

“Сједињене Државе у потпуности подржавају дијалог између Косова и Србије који води Европска унија. Свеобухватан, обострано користан споразум је у стратешком интересу Сједињених Држава. Као што је председник Трамп навео у свом писму председнику Тачију: Позивам вас и лидере Косова да искористите овај јединствени тренутак, да говорите уједињеним гласом током мировних преговора и уздржите се од поступака који би отежали постизање споразума. Неки коментатори и политичари сугерисали су да ће Косово свој статус као независне, суверене државе, блиско повезане са Сједињеним Државама, штитити од свих последица његових одлука на међународној сцени. Упозоравамо да не треба претпостављати да Косово или било који други пријатељ Сједињених Држава може да предузме акције које су у супротности са нашим стратешким интересима, а да се не суочи са последицама по наше билатералне односе. Позивамо Косово и друге регионалне актере да покажу посвећеност нормализацији; регионалном миру и стабилности; и на путу ка европским интеграцијама”, пише у саопштењу.

У амбасади наводе да је тренутна суспензија такси на увоз из Србије и Босне једна од неопходних мера за враћање моментума процесу дијалога.

“Очекујемо да други актери сами предузму конструктивне мере. Као што је недавна историја показала, Косово је успешно када се интерно уједини и ступи у партнерство са Сједињеним Државама и ЕУ. Ми охрабрујемо све политичке странке да конструктивно допринесу овом процесу. Акције које подривају дијалог, ометања са стране, и одбијање да се укину таксе – све су у супротности са интересима САД-а. Оно што је тренутно потребно је храбро вођство које ће да промовише наше заједничке циљеве. То нам помаже да одржимо јаке билатералне односе”, закључује се у саопштењу Амбасаде САД у Приштини.

(КосСев)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ambasada-sad-u-pristini-sveobuhvatni-sporazum-kosova-i-srbije-je-strateski-cilj-sad-potrebna-suspenzija-taksi-na-uvoz-robe-iz-srbije-i-bih-zbog-nastavka-dijaloga.html