АМФИЛОХИЈЕ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ: Европа умрла у Приштини

517

Европа која је хиљаду година утемељена на Јерусалиму, Атини, Константинопољу, рађала све што је истинско и право данас се са њом поистовећује само у једном делу, оценио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије поводом двадесетогодишњице НАТО агресије на Србију и Црну Гору.

-Она није истинска и права хришћанска Европа, већ њена негација. Истинска Европа, Европа Светога Петра и Павла, Европа Фрање Асишког, Дантеа, Шекспира и других великих људи, све до највећег Европљанина нашег времена Де Гола, умрла је у Приштини. Преко наших страдања данас тријумфује једна друга Европа. То је Европа крсташких ратова, и она све што ради, ради у име људских права, изјавио је Амфилохије, додајући да су и крсташки ратови вођени у име ослобађања Гроба Христовог, а у исто време су оскрнавили Свету Софију у Цариграду, прогнали источно роејског цара и патријарха из Цариграда и поставили свог владара и патријарха, и вршили насиље у читавој Малој Азији до Јерусалима. 

Митрополит је навео да је та Европа која је сад тријумфовала, „а коју нажалост подржава и признаје једна група наших Црногораца, Европа Наполеона, Мусолинија и Хитлера.“

-Не можемо другим путем јер је наша Европа изворна Константиновско –Јустинијановска, царска Европа која је окончана мученичком смрћу царске руске породице 1918. То је био крај једне Европе који се наставља и у нашим временима. Међутим, ови страдалници, нарочито деца која су побијена од НАТО пакта, Милица Ракић, деца на Мурину, Кошарама, не могу бити побеђени, јер то би значило прихватити да је то завршена прича и на КиМ, Србији, Црној Гори, Европи, свету. То значи прихватити да је зло оно које управља судбинама света. У имену Божијем је суд и правда, и није Бог у сили него у правди и то показује сва историја рода људскога.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:784981-АМФИЛОХИЈЕ-ПОВОДОМ-ГОДИШЊИЦЕ-НАТО-АГРЕСИЈЕ-Европа-умрла-у-Приштини