Ана Брнабић: Посета Путина Србији апсолутно неће донети никакву сметњу у односима са ЕУ

984

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да посета председника Русије Владимира Путина Србији апсолутно неће донети никакву сметњу у односима са Европском унијом.

“Ми водимо транспарентну и искрену спољну политику, а Брисел зна за наше традиционалне добре везе и економске односе са Русијом”, рекла је Брнабић новинарима у Народној скупштини.

Она је додала да Москва зна да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ и указала на то да је јуче потписан низ економских споразума, међу којима су били они који се односе на железницу, довођење гаса у Србију и његово складиштење.

“Веома је значајна порука Путина да ће Русија подржати решење које је прихватиљно за Србију”, оценила је Брнабић.

Ове године очекујемо три милијарде евра директних страних инвестиција

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да Србија остаје дубоко посвећена европским интеграцијама и поуздан партнер Бриселу, без обзира на изазове који очекују саму Европску унију и додала да се ове године очекује три милијарде евра страних директних инвестиција.

Она је оценила да те инвестиције показују да се Србија доживљава као стабилно пословно окружење и додала да су највећи резултати постигнути у економским реформама.

“Ова година биће година огромних изазова за ЕУ, као што је питање Брегзита и одржавање избора”, рекла је Брнабић на шестој седници Националног конвента о ЕУ.

Према њеним речима, то ће вероватно значити мање интерсеовање за проширење, али Србија без обзира на то мора да настави да инстиситира на реформама и њиховој примени.

Она је рекла да је најважније политичко питање Србије однос са Приштином, за који је оценила да морамо да решимо због нас самих, а не зато што то неко тражи од нас као неки услов.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици казао је да ова година, без обзира што се одржавају избори и одредјује буџет ЕУ, неће удаљити ту заједницу од приоритета, а то је пртиступање нових чланица.

“Охрабрујем Србију да остане амбициозна и посвећена евроинтеграцијама, а ЕУ ће урадити свој део посла”, рекао је Фабрици.

Он је оценио да се Балкан креће ка ЕУ и очекује да се тај посао настави и ове године, али је напоменуо да се приступање ЕУ не дешава “преко ноћи”, већ је потребна енергија читавог друштва.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да последње истраживање јавног мњења из децембра показује стабилну подршку ЕУ.

“Посебно задовољство је пораст подршке грађана спровођењу реформи, без обзира да ли је то везано за евроинтеграције. Већина грађана показује зрео, рационалан приступ у односу на ЕУ и процес приступања”, оценила је Јоксимовић.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ana-brnabic-poseta-putina-srbiji-apsolutno-nece-doneti-nikakvu-smetnju-u-odnosima-sa-eu-moskva-zna-da-je-strateski-cilj-srbije-clanstvo-u-eu.html