АНТИБИРОКРАТСКА РЕВОЛУЦИЈА: Народ је проговорио – “Напоље”

147

Небојша Владисављевић

БУЈИЦА народних протеста у септембру и октобру 1988. године, па до јануара 1989. године, на Косову и Метохији, у централној Србији, Војводини, онда и у Црној Гори, имала је на политичкој позорници СФР Југославије снагу која се може упоредити с деловањем моћнијих сила природе.

Најшира јавност, радници, сељаци и грађани, љуљали су се под таласима протеста, бирократија се од дна до врха пирамиде власти тресла не само на простору Србије и Црне Горе, него и у свим другим југословенским републикама. Савезни партијски и државни врх, као да је погођен снажним струјним ударом, из стања првобитне збуњености, убрзо је потонуо у неку врсту хибернације.

Ова парализа је протестима удахњивала додатну енергију. На протестним митинзима учествовало је све више људи, њихови захтеви за смену руководстава, за примену мера које ће зауставити спиралу кризе, за сређивање стања на Косову и Метохији и прекид исељавања Срба и Црногораца, за уставне промене које ће на федералном нивоу обезбедити равноправан статус Србије са другим републикама, били су све оштрији.

РЕКОНСТРУКЦИЈА тих догађаја која је пред читаоцима, данас код новинара који су пре више од три деценије непосредно, као извештачи, пратили те догађаје, призива из сећања многе детаље, сусрете с учесницима митинга, њихову одлучност да мењају околности, готово невероватну, екстремно наелектрисану атмосферу тих протеста, на којима је изгледало да у многим моментима могу прерасти у велико насиље.

Срећом, пре свега захваљујући самоконтроли и унутрашњим, редарским мерама тих спонтаних митинга, такође и због одлука власти да органи реда не примењују силу у тим гротлима протеста, насиља није било. Изузетак је догађај на Жутој греди у Црног Гори, 8. октобра 1988. године, када је полиција засула сузавцем 300 демонстраната који су из “Железаре Никшић” кренули на велики митинг у Титограду.

Био је то почетак краја дотадашње државно-партијске номенклатуре у овој републици, која је под налетим протеста отишла с власти 11. јануара наредне године, што се раније већ догодило на Космету и у Војводини. Метла у рукама народа буквално је почистила стару генерацију носилаца власти и у Србији и Црној Гори отворила пут успона на власт новом нараштају, који ће се убрзо суочити с тешко премостивим проблемима и с растурањем СФР Југославије.

Новости.рс