Асоцијација произвођача малина и купина: Ако се не реши проблем ниских откупних цена, изаћи ћемо на улице 22. марта са све механизацијом

856

Произвођачи малина и купина најављују протест за 22. март, ако се не реши проблем ниских откупних цена тог воћа и увоз у Србију из Босне и Херцеговине, Пољске и других земаља преко Косова, рекао је председник Асоцијације произвођача малина и купина Добривоје Радовић.

Он је за Бету рекао да су произвођачи у губицима због ниских откупних цена, малине прве класе су прошле године продате у просеку за око 92 динара по килограму, а купине су откупљиване за по 30 до 40 динара, а извожене по 200 динара по килограму.

“Ако се не реши проблем ниских откупних цена малина и купина произвођачи ће 22. марта изаћи на улице са све механизацијом и ићи ћемо даље да тражимо земљу у којој ћемо моћи да радимо у фабрици под отвореним небом”, рекао је Радовић.

Разлог за протест, како каже, није политичке природе, већ егзистенцијалне, јер произвођачи сада, пред сезону, не могу да купе ђубриво, заштитна средства и осигурају то воће од невремена. Радовић је рекао да произвођачи траже да се у решавање проблема хитно укључи председник Србије Александар Вучић, коме је упућено писмо са тим захтевом.

Он је рекао да се Радна група за решавање проблема ниских откупних цена малина и купина, која је формирана пре девет месеци, а предводи је државни секретар из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства до сада састала само три пута, а било је планирано да се састаје једном месечно и извештај о резултатима рада шаље Влади Србије. Радовић је рекао да калкулација Асоцијације произвођача малина и купина показује да би килограм малина најмање требало да кошта 152 динара, а да је један од највећих извозника фирма “Сирогојно” израчунала да је произвођачка цена килограма малине 81 динар.

Компанија “Сирогојно” је, према његовим речима, произвођачима већ понудила уговор за откуп малина по аконтној (почетној) цени од 120 динара, тврдећи да ће имати зараду по килограму од 39 динара.

“Позивам произвођаче да не склапају уговоре за килограм малине по аконтној цени од 120 динара која, судећи по досадашњем искуству, буде и коначна цена, без доплате”, рекао је Радовић.

Произвођачи су, због како је рекао, тако ниских откупних цена у прошлој години у губицима које морају да покривају продајом машина јер немају новац да купе репроматеријал и гориво. Компаније које се баве откупом и извозом малина и купина сада, према његовим речима, нуде кредитирање, уступањем репрометеријала, али траже доказе о структури биљне производње и обавезност осигурања од непогода како би себе обезбедили.

Проблем је што произвођачи малина и купина, око 30 одсто њих нема, према речима Радовића, уговоре о закупу земљишта на коме узгајају малине и не могу да осигурају малине и остваре субвенцију државе на осигурање од непогода у износу од 75 одсто од цене те услуге.

“Извозници и држава су нас довели у робовски положај. Тврдња извозника да губе на извозу малина може се проверити ако држава жели. Нека пошаље Комисију за заштиту конкуренције да провери одакле новац власницима тих фирми да купују станове, аутомобиле и друге некретнине ако губе на откупу и извозу малина”, рекао је Радовић.

Ако је, како каже, “кривично дело реекспорт јабука и држава хапси починиоце тог кривичног дела нека покаже зубе и провери ко увози малине из Босне и Пољске у Србију па их извози као српске производе”.

Истакао је да постоји начин да се спречи исељење младих из земље ако се обезбеди минимум услова за рад.

“Недавно је човек у селу Прилике распродао фарму крава и механизацију и отишао у Немачку, а то ће урадити и други, ако се не уведе ред”, рекао је Радовић.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/asocijacija-proizvodjaca-malina-i-kupina-ako-se-ne-resi-problem-niskih-otkupnih-cena-izaci-cemo-na-ulice-22.-marta-sa-sve-mehanizacijom.html