Аљбин Курти: Залажем се за референдум за уједињење Косова са Албанијом, али не по цену Трећег балканског рата; Коссев: Османи и Курти извиждани током посете Северној Митровици

220

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти изјавио је данас да се залаже за референдум за уједињење са Албанијом, али не и уколико би то довело до Трећег балканског рата.

Курти је за Оксфорд политикал ривју рекао да би коначни споразум са Србијом могао да се постигне, али би за то требало да постоји воља и искрене намере обе стране.

„Морамо да поставимо јасне захтеве једни другима. Србија има неке захтеве за Ко0сово, као и ми за њих. Поред тога, неопходно је ревидирање сва 33 прелиминарна споразума из Брисела, који се не спроводе. Морамо да затворимо то поглавље како бисмо кренули напред“, казао је Курти, преноси Коссев.

Он је истакао да Београд не би требало да се идентификује са Слободаном Милошевићем и да жали за губитком Косова, а тврди да је спреман да саслуша све потребе и захтеве Срба са Косова.

„Морам, међутим, да кажем да нисам спреман да се укључим у пројекат којим би ми требало да компензујемо Србији за губитак Косова као државе која је прогласила независност пре скоро 13 година“, рекао је Курти. Према његовим речима, сузе на лицу председника Србије нису сузе обичних Срба, већ сузе Србије као државе, која је изгубила Косово за време Милошевићевог режима.

Обични грађани су ти који би требало да осете бенефиције дијалога и коначног споразума, а не политичари, поручио је Курти, уз назнаку да се тренутно примењује управо такав приступ.

Курти је говорио и о референдуму за уједињење са Албанијом, теми која је поново дошла у жижу интересовања јавности након што је Рамуш Харадинај у предизборној кампањи у више наврата поручио да ће до њега доћи 2025, уколико Косово до тада не постане равноправна чланица Уједињених нација. Курти за себе каже да је за невећинске заједнице на Косову – Србе, Бошњаке и Турке – он првенствено „грађанин Републике“, али да се то мења када Србија покушава да се меша у унутрашње ствари Косова, како политичке, тако и друге.

„У тој ситуацији је Косово слаба држава да се супротстави хегемонији Србије, па морам услед тога да постанем првенствено Албанац“, каже Курти.

Додао је да је након распада Југославије циљ да се направи „велика Србија“, уз закључак да се Срби нигде у региону нису интегрисали јер им то не дозвољава Београд.

„Обични грађани Срби би можда хтели да се интегришу, али Србија им то не дозвољава“, тврди Курти. Са друге стране, када су у питању Албанци, Курти каже да би они желели да се организује референдум о уједињењу са Албанијом. Подсетио је да је у првом члану косовског устава назначено да је Косово „независна држава“, али у истом члану стоји и да Косово не може да се припоји другој земљи.

Он указује да не би желео да се догоди било који вид насилног или недемократског уједињења, али сматра да би Косово требало да има право да организује референдум, што не би нужно морало да води уједињењу. „Уколико то може да се уради мирним и демократским путем, прихватићемо резултате референдума, али никако нећемо започети Трећи балкански рат због уједињења са Албанијом“, казао је Курти.

Коссев: Османи и Курти извиждани у Северној Митровици

Вршитељка дужности председника Косова Вјоса Османи и лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти извиждани су током данашње посете северном делу Косовске Митровице али већих инцидената није било.

Позивајући се на наводе полиције, портал Коссев је пренео да су уз лично обезбеђење и пратњу полицијских патрола региона Север, Османи и Курти обишли основну школу у такозваном Микронасељу у кампањи за ванредне изборе 14. фебруара.

 „Када је већ завршена посета, окупили су се ти људи. Није било контаката нити било каквих инцидената осим добацивања“, рекао је за портал заменик директора Косовске полиције за регион Север Бесим Хоти.

Додао је да инцидената није било ни при повратку косовских политичара у јужни део Митровице.

На снимку који је објавио приштински портал Индексонлајн, окупљени грађани су упућивали псовке на српском језику и узвикивали „Ово је Србија“.

(Фонет, Бета)

НСПМ