Аљбин Курти: На Косову неће бити формирана никаква “моноетничка заједница”

197

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је да ни Европска унија ни САД не врше притисак да се настави дијалог са Београдом, као и да неће бити формирана никаква “моноетничка заједница”. Он је приликом посете Призрену рекао да ће дијалог бити настављен средином јуна, преноси Коха.

„Нема притисака, дијалог ће бити принципијелан, фер, у коме Косово није објекат. Са нашим програмом и одговорношћу представљаћемо Косово и интересе Косова“, рекао је Курти.

Говорећи о Заједници српских општина, Курти је да на Косову не може да буде моноетничких заједница.

„Чини ми се да сам вам већ одговорио шта ће бити са Заједницом. То су говориле и петиција грађана и тадашње опозиционе акције, а пресуда Уставног суда била је поверење. На Косову не можемо да имамо моноетничко удружење, па је неопходно да интегришемо све грађане без обзира на етничку припадност, а не да стварамо баријере које их деле“, рекао је Курти.

Заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмер изјавио је раније данас у Приштини да би Заједница српских општина требало да се формира у складу са договором Београда и Приштине.

(Танјуг)

НСПМ