Аљбин Курти: Примена ЗСО је апартхејд

62
https://www.vreme.com/vesti/aljbin-kurti-prvo-priznanje-onda-o-kosovskom-lignitu-za-srbiju/

За део Бриселског споразума који предвиђа формирање ЗСО Курти тврди да садржи „расистичке елементе“ и понавља да је тзв. Уставни суд у Приштини већ одбио тај предлог

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да „није немогуће да дође до новог рата уколико преговори између Београда и Приштине пропадну“, и поновио да је против формирања Заједнице српских општина (ЗСО), јер је, како тврди, то „апартхејд“.

Курти је то изјавио у интервјуу за Дојче веле и додао да за сада нема планова о састанку с председником Србије Александром Вучићем, али да се нада да ће се наставити преговори на високом нивоу.

Курти тврди да уколико договори пропадну, није немогуће да дође и до новог рата и рекао да Приштина јача безбедносне и одбрамбене капацитете.

Поновио је став Приштине да потпуна нормализација односа мора имати „узајамно признање као централни део“.

За део Бриселског споразума који предвиђа формирање ЗСО тврди да садржи „расистичке елементе“ и понавља да је тзв. Уставни суд у Приштини већ одбио тај предлог.

Према његовим речима примена ЗСО је апартхејд, додаје да је формирања заједнице базиране на моноетничкој основи неприхватљиво и тражи од Београда да прво формира заједнице у општинама у јужном делу централне Србије или Рашкој области.

На питање о томе на који начин планира да врати Србе који су напустили институције на КиМ, Курти је рекао да они градоначелници који су поднели оставке више не могу да се врате, већ ће морати да буду организовани нови избори.

У Анексу споразума о путу ка нормализацији односа тзв. Косова и Србије више се не говори о ЗСО већ о „нивоу самоуправљања за српску заједницу на Косову“ (Извор: ТВ Дукађини)

Курти каже да односи Београда и Приштине нису нормални, а како тврди то је због тога јер „Србија није нормална земља, већ хибридни режим што је еуфемизам за аутократију“.

Оптужио је Београда да је инструисао Србе да напусте институције на КиМ, а „криминалце на северу“ КиМ да скривају иза народа и националног идентитета.

Тврди да косовска полиција никога не јури ни по етничкој припадности, ни по националном идентитету, већ само према њиховим поступцима и понашању, било да је у питању појединац или група.

Наслов и опрема: Стање ствари