Београд: Одржан седми протест опозиције против насиља и актуелне власти; Никола Којо: Александре Вучићу, ово је крај; Бранислав Трифуновић: Избори да, али прво слобода

672

У Београду је одржан седми протест против насиља и актуелне власти под називом “Један од пет милиона”. Грађани су се окупили испред Платоа код Филозофског факултета, где су им се обратили глумци Бранислав Трифуновић и Никола Којо. Грађани су затим кренули ка РТС, али до затраженог разговора са челницима јавног сервиса није дошло.

Организатори протеста затражили су у петак да се са генералним директором Радио-телевизије Србије Драганом Бујошевићем и главним и одговорним уредником информативног програма РТС-а Ненадом Љ. Стефановићем састану вечерас у 19.30 у згради јавног сервиса, због чега је најављено дуже задржавање окупљених у Таковској улици испред зграде РТС-а.

Окупљене су говорници позвали да баце било шта што су понели, ако су понели (јаја и слично) јер не желе да гађају оно што је имовина грађана Србије. Навели су и да, уколико нико с РТС-а не буде изашао да с њима разговара, да ће им оставити неке поруке.

Embedded video

Mr.BigShotFancyPants@BadRamirez

90 people are talking about this

Са разгласа на камиону пуштена је музика (Балашевић, Гоблини…), а грађани носе транспаренте “Реци не чики са сендвичима”, “Доста смо вас гледали”, “Држава срама”, “Има нас највише”, “Пробуди се, устани Србијо” и “Један једини захтев – Вучић оставка”.

Бранислав Трифуновић: На то што ти зовеш изборима, ми не пристајемо

Бранислав Трифуновић је у обраћању грађанима поручио да не смеју да допусте да им било ко убаци сумњу да протести неће успети, јер управо супротно, грађански протести имају само један циљ – да се смени власт и успостави систем у земљи. Навео је да од опозиције траже да заслужи поверење грађана, а потом успостави систем у коме ће грађани моћи да контролишу будућу власт и да је смене ако треба. Јер, како је рекао, грађани не треба да бирају власт него службенике, сервис за народ и додао да је ово последњи пут да се грађани овако боре за институције, јер у супротном Србије неће бити.

Трифуновић је поручио да окупљени не смеју да сумњају да протест не може да успе. ” Једина је жеља свима нама заједно да ово зло и овај човек оде (Александар Вучић, председник Србије). Биће нас све више, овај грађански протест постаће лавина коју нико неће моћи да заустави”, рекао је Трифуновић.

“Једна од најлепших вести које смо добили је да је 105 наставника и професора Филозофског факултета послало подршку, овај грађански протест ће постати лавина коју нико неће моћи да заустави”, нагласио је Трифуновић.

“Доста нам је врховних команданата, не занима нас колико нам председник спава. Желимо нормалне људе који ће радити оно за шта их плаћамо”, истакао је Трифуновић.

Како је најављено, након Трифуновића обратиће се и глумац Никола Којо.

Никола Којо: Александре Вучићу, ово је крај

Глумац Никола Којо, обраћајући се на седмом протесту “Један од пет милиона у Београду, позвао је председника Александра Вучића “да абдицира”, поручивши му да је ово крај.

“Прворођени је недавно рекао – нећу да изводим полицајце, да им не би давали цвеће на улици као раније – хтео је да каже да не жели да му припитомљавамо полицајце, јер тако бивши, а и садашњи хулиган види полицајце, као керове. Њему требају бесни и љути. Жао нам је, прворођени, јер ми нећемо припитомљавати полицију, јер су то људи који нас штите и људи које ми плаћамо, а нећемо РТС да гађамо јајима, јер је то наш јавни сервис, који ми плаћамо, а који си ти киднаповао као и све остало у овој земљи”, почео је говор Којо.

Александре Вучићу, ово је крај. Користио си наш новац, користио си наш недостатак храбрости и спремности да се одупремо твојој хајдучији и бахатости. Силовао си и уценио комплетно становништво

“Александре Вучићу, ово је крај. Извршио си свој блицкриг, атак на капитал и ресурсе и памет овог народа. Успео си, мора се признати, врхунски си обавио овај посао. Користио си наш новац, користио си наш недостатак храбрости и спремности да се одупремо твојој хајдучији и бахатости. Силовао си и уценио комплетно становништво. Силовао си својим  конференцијама за штампу, редовним, ванредним, претећим, понижавајућим… Силовао си вађењем деце из сметова, рушењем Савамале, Ер Србијом, падом хеликоптера, куповином Коперникуса и ова ноћ је прекратка да се поброје сва твоја недела која ни у најлуђим сновима један народ не би смео да истрпи.

Суспендовао си право и правду и погасио све институције. Решио си да будеш и институција и право и правда. Запушио си нам проток енергије, љубави и радости.

Заиграо си се, Александре, заборавио си да си ти наш службеник, да те ми плаћамо. Не плаћамо те да нас вређаш и понижаваш и називаш багром и олошем, не плаћамо те да будеш и судија и новинар и адвокат и инспектор и селектор и акушер и бабица

Заиграо си се, Александре, заборавио си да си ти наш службеник, да те ми плаћамо. А ми желимо да плаћамо неког ко уме да спроведе да у овој овако плодној земљи нема гладних у 21. веку. Не плаћамо те да нас вређаш и понижаваш и називаш багром и олошем, не плаћамо те да будеш и судија и новинар и адвокат и инспектор и селектор и акушер и бабица… Зауставио си нам живот на одређено време и промовисао мучење и патњу као период између колевке и гроба. Видиш, то за нас није живот, сада је томе дошао крај”, нагласио је.

Којо је рекао да је сада томе дошао крај и да је народ који излази широм Србије решио да Вучићу каже да оде. Додао је да је народ решио да му не дозволи да оконча свој, како је навео, паклен циљ и да завади “нас слободне и оне јадне, сендвичем уцењене”. Решио је (народ у протесту) да ти не дозволи да са својим полуправницима, полуекономистима упропастиш оно мало што је остало, додао је.

Позивамо да абдицираш, краљу свега што ти пада на памет, абдицирај, самокрунисани, и имаћеш олакшавајуће околности

“Ти би и наковањ покварио кад би ти дали да се поиграш. И зато се нама жури. Немој да мислиш да су захтеви постављени овде бесмислени – то је био само пут да се људи који су били незаинтересовани и обесхрабрени подсете на злодела која си направио током своје аутократско-диктаторске владавине. Једини и прави циљ си ти и твоја свита која мора да оде док не буде касно. Зато те позивамо да абдицираш, краљу свега што ти пада на памет, абдицирај, самокрунисани, и имаћеш олакшавајуће околности”, навео је Којо. “Објасни својим “дворјанима” да положе “оружје” и да подложе своје лажне дипломе, ништа им се неће десити – осим лустрације. Мора тако, да више никад ником не падне на памет да се иживљава и пљачка сопствено становништво”.

Наш последњи циљ је да будемо овде до краја – до тоталне грађанске непослушности. До коначног циља, а то си ти Александре који ћеш бити запамћен у историји као диктатор

“А ми имамо још неке задатке. Прво да твојим гласачима објаснимо (живим наравно) шта си урадио и како си користио њихов новац. Да завршимо формирање политичког тела протеста, да убедимо све политичке партије да напусте институције у којима има твојих “хајдука”, ни у кућном савету не смеју да буду заједно. Јер ви, господо, нисте партија, ви сте организовано-интересно удружење, чија идеологија је пљачка без маске и ништа више”.

“Наш последњи циљ је да будемо овде до краја – до тоталне грађанске непослушности. До коначног циља, а то си ти Александре који ћеш бити запамћен у историји као диктатор. Од тога те нико не може аболирати. Спасиба за дружбу”, завршио је Којо говор са камиона након чега је почела шетња главним улицама Београда.

И Трифуновић се обратио такође Вучићу: “Твој кукавичлук је оличен на списку лажи. Од сада ствари називамо истином: Барбара није новинарка, Омер Мехић није био пијандура, РТС није јавни сервис Србије, политичко убиство Оливера Ивановића није инцидент, твоје уцене, мафијашење џиповима без таблица и куповина гласова – нису избори, и знај да ти то неће проћи… На то што ти зовеш изборима ми не пристајемо. Избори да, али прво слобода, Александре Вучићу, прво слобода”, рекао је.

Окупљени држе велики транспарент “Вучићу оставка – један једини захтев” у потпису “Већина од пет милиона” и “Причају да нам је боље, а у пошти никад горе”, као и мањи “Реци не чики са пендрецима”, а пушта се и музика са камиона.

Ђорђе Вукадиновић@djordjenspm

Вучић је у четвртак испуцао своје најјаче адуте – “контрамитинг” и посету Путина. И сад му остаје само још једна карта на коју ће да игра. На све могуће начине ће покушати да посеје смутњу и унесе раздор међу демонстранте. Не треба му у томе помагати.

283 people are talking about this

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Savez ZA Srbiju@SavezZaSRB

Nema straha, nema odustajanja!
Šetamo i sledeće subote u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije!

151 people are talking about this

За вечерас је најављен протест и у Краљеву, а организатор је Удружење староседелаца Краљева и околине. Јуче су одржани протести са истим захтевима у неколико градова Србије – у Новом Саду, Нишу, Зајечару, Шапцу и Чачку.

Oкупљени носе транспаренте на којима, између осталих, пише “Реци не чики са сендивичима”, “Причају нам да је боље а у Пошти никад горе”, “Пробуди се, устани Србијо”.

Након окупљања на Платоу испред Филозофског факултета, кренуће се у протестну шетњу централним градским улицама.

Листа захтева иста је као и на претходним протестима, који трају више од месец дана. Организатори захтевају присуство у информативним емисијама јавног сервиса, као и да се открију починиоци и налогодавци свих напада на грађане, новинаре, активисте невладиних организација и политичаре који су се догодили у претходном периоду.

Захтеви:

  • откривање налогодаваца и починилаца убиства Оливера Ивановића
  • откривање налогодаваца и починилаца напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића
  • откривање налогодаваца покушаја убиства новинара Милана Јовановића
  • смена министра унутрашњих послова Небојше Стефановића
  • пет минута у Дневнику 2 РТС за представнике протеста “1 од 5 милиона”
  • Редовно присуство опозиције у информативним емисијама јавног сервиса

Организатори протеста јавно захтевају и састанак са генералним директором Радио Телевизије Србије (РТС) Драганом Бујошевићем и главним и одговорним уредником информативног програма РТС-а Ненадом Љ. Стефановићем.

Неколико хиљада грађана окупило се седми пут на платоу испред Филозофског факултета у Београду, на протесту “Један од пет милиона – почело је”. Окупљање је почело око 18 часова.

(Агенције)

 

http://www.nspm.rs/hronika/beograd-poceo-sedmi-po-redu-protest-1-od-5-miliona.html