Београд: Стотине аутобуса довезло више десетина хиљада људи из целе земље на митинг у оквиру кампање “Будућност Србије”;

1006
Beograd, 19. aprila 2019 - Gradjani pale baklje na skupu "Buducnost Srbije" ispred Narodne skupstine Srbije. FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

У Београду се одржава скуп у оквиру кампање “Будућност Србије”. Почео је музичким програмом, након чега је отпевана химна “Боже правде”. Уследила су обраћања говорника испред Дома Народне скупштине. Окупљенима се обраћа председник Србије Александар Вучић.

Београд — Председник Србије Александар Вучић се на почетку говора захвалио министру спољних послова Мађарске Петеру Сијарту што је на Велики петак дошао у Србију.

Након тога, позвао је Србе са КиМ да стану поред њега на бину испред Дома Народне скупштине.

“Замолио бих 27 Срба са Косова и Метохије, који су пешачили да дођу на скуп, да дођу на бину и да овде буду пред вама”, рекао је Вучић и додао да зна да никада више неће говорити пред толиким бројем људи, због чега се “бескрајно захвалио на подршци”.

“Шест и по година како радимо и како се боримо за Србију, како се трудимо да променимо себе да бисмо мењали Србију и за тих шест и по година много смо енергије и труда уложили и све то је вредело за ово вече да видимо колико људи у Србији цени рад и труд”, рекао је.

Председник је истакао да политичким противницима неће рећи ниједну једину реч и да ће говорити само о Србији и будућности.

“Показали сте да дела цените много више од обећања, да поштујете оне који хоће пристојну, модерну и успешну Србију. Показали сте да не поштујете оне који би Србији да прете и да је руше”, нагласио је.

Председник Александар Вучић се захвалио онима који су дошли из свих крајева Србије и региона.

“Ма у колико држава да живимо, јединство српског националног корпуса нико не може да угрози”, истакао је председник Вучић.

Јединство српског националног корпуса нико не може уништити

Председник Вучић поручио је вечерас да су сви Срби у региону који су дошли у Београд показали да, у ма колико држава да живимо и колико проблема да имамо, да јединство српског националног корпуса нико не може да уништи.

“Да не може ништа да нас раздвоји, јер припадамо истом народу и имамо исти језик и исту културу”, нагласио је Вучић.

Захвалио је свим људима који су дошли из свих делова Србије, КиМ, Војводине, Шумадије, истока и југа и запада Србије, али и Србима из Републике Српске, из Црне Горе, Северне Македоније, Вуковара, Книна, Кистање и других делова Хрватске.

“Када се нешто лоше догађа у Београду, то једнако брине и Србе у Приједору и Пљевљима, без обзира на то што живе у другим државама, а и ми бринемо када се нешто Србима дешава у Шамцу или Херцег Новом”.

Поручио је да Србија поштује територијални интегритет сваке земље у региону и да никог нисмо увредили или угрозили.

“Имамо право да се зовемо Србима, никога не угрожавајући и чувајући национални идентитет и да чувамо српски језик и да бранимо српско ћирилично писмо”, поручио је Вучић.

Каже да су грађани који су дошли у толиком броју показали вечерас колико људи поштује рад, труд и марљивост.

“Хвала, драги пријатељи, показали сте да дела цените много више од обећања, да поштујете оне који хоће пристојну Србију и модерну и успешну Србију, а да не поштујете оне који би Србији само да прете и да је руше. Вечерас за разлику од свих других, о онима који су политички противници нећу рећи ниједну реч, већ о нашој Србији и будућности ћу говорити”, навео је Вучић.

Сијарто се обратио присутнима на чистом српском: Част је бити овде

Београд — Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је вечерас на скупу “Будућност Србија” у Београду да су Срби и Мађари данас пријатељи.

Сијарто се одазвао позиву за учешће на скупу, иако је данас Велики петак пред Ускрс, за вернике који тај празник славе по грегоријанском календару. Према његовим речима, српско-мадјарски односи не тако давно су представљали тешко питање, а до промена је дошло захваљујући личним напорима.

“Поштовани господине председниче, драги српски пријатељи, добар дан вам желим. Дозовилите да се захвалим Вучићу и СНС на позиву. Част је бити овде. До пре неколико година је било незамисливо да мађарски министар спољних послова буде гост у кампањи владајуће странке. То што данас стојим овде показује да све ствари можемо да решимо ако верујемо у то”, рекао је Сијарто, који је говор одржао на српском језику.

“Садашњи председник Србије, премијер Мадјарске, лидери Фидеса и СНС и Савез војводјанских Мадјара – сви су они заједно томе допринели. Хвала им за то”, поручио је Сијарто.

Он је додао да је време да се препозна да је много више аргумената за сарадњу Србије и Мадјарске, него против. Сијарто, који се окупљенима у више наврата обратио са “драги пријатељи”, приметио је и да Европа све више јача, и навео да је разлог за то једноставан – владе се, каже, воде националном политиком и то упркос свим притисцима.

“Јакој средњој Европи, потребна је снажна Србија”, поручио је Сијарто. Он је рекао да је свима јасно да је Србија све јача и јача, а да је, измедју осталог, јача и то што они који је воде нису занемарили националне интересе. “Због тога сам сигуран да ћемо, ми Мадјари и Срби, бити у будућности способни за велика дела”, рекао је Сијарто. Разлог за то види у томе што, каже, и једни и други делимо вредности, поносни смо на своју домовин, историју, веру, верско наследје, које смо спремни да одбранимо. Шеф мађарске дипломатије је указао и да је политичка стабилност изузетно значајна вредност и за Мађарски и за Србију.

“Велика је то вредност у данашњим временима, што се види и из тога што многи желе да је одзму од нас, спољашњим уплитањем, изазивањем немира, гомилом лажи. Оваквих покушаја је недавно било у Мађарској, али су сви били безуспешни. Сигуран сам да ће тако бити и у Србији”, поручио је Сијарто. Он је додао да Мађари веома цене председника Србије Александра Вучића, јер на заједницу војвођанских Мађара гледа као на “извор енергије”, што Србија обезбеђује више права мађарској националној заједници од свих суседа.

На сличан начин, додао је, Мађарска је поносна на српску заједницу у тој земљи, свесна српског индентитета, који је обогаћује. Сијарто је поручио да је Србија заслужила да што пре буде чланица ЕУ.

“Да је до нас, већ бисте постали чланица Уније”, поручио је он и истакао да је неприхватљиво да Србији држе лекције и тиме вештачки успоравају преговоре о придруживању.

“Ви сте права, поносна, европска нација, што сте више пута доказали. Вашим приступањем, ЕУ ће бити јача и на томе ћемо годинама пред нама заједно радити са вама и председником Вучићем”, навео је Сијарто. “Живела Србија, живело пријатељство спрског и мађарског народа”, закључио је Сијарто.

Додик: Свака част Вучићу на јединству Србије

Председавајући Председништву БиХ Милорад Додик рекао је да председника Србије Александра Вучића, када буде на предстојећем састанку разговарао о косовском питању, нико неће питати шта се у Србији дешава, већ ће морати да кажу „свака част за јединство Србије“.

Додик је на скупу у оквиру кампање „Будућност Србије“, рекао да свако може да буде против власти, али да нико не сме бити против државе. Унутрашња снага земље важна је да би држава имала снаге у светским оквирима, указао је Додик и додао да Србија мора да да додатну снагу преговарачком тиму Београда по питању Косова, а не да расипа снагу.

Он је остакао да Република Српска увек жели да Србија буде моћнија, снажнија и јача и да је опредељена за подршку Србији и њеном руководству.

Дачић: Скуп показује да је Србија јака и сложна, и да нема предаје без обзира на притиске

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се претходних дана из Србије слала слика да је земља слаба и нејединствена и да се спрема хаос, и да због тога са запада долазе јачи притисци и ултиматуми, али да данашњи скуп “Будућност Србија” показује да је Србија јака и сложна и да тога треба да се плаше само непријатељи Србије.

“Мисле да ћемо се предати ако јаче притисну”, рекао је Дачић на митингу и додао да је Србија данас јака и да нико не може да доноси одлуке о Србији, а да о томе не пита Србију и да Србима нико не сме да прети и да их напада.

Према његовим речима, данашњи скуп је порука за све у окружењу и у свету да не помисле да је Србија нејединствена и да “нема предаје без обзира на притиске”.

Дачић је рекао да представници опозиције “Ђилас, Јеремић, Обрадовић, Лутовац имају западне медије, подршку западних земаља, али само једно немају, само им једно фали, народ”, а да их председник Србије Александар Вучић штити тако што не расписује изборе и позвао га је да изборе распише.

 Ана Брнабић: Србија никада неће бити подељено друштво

Београд — Председница Владе Србије Ана Брнабић захвалила се свим присутним грађанима на митингу “Будућност Србије” на подршци и поверењу.

“Данас смо се окупили да покажемо да Србија није подељена земља и подељено друштво, да је Србија једна, једнака, јединствена, земља пристојних људи у којој су важни рад и резултати”, рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да треба “ставити једном тачку на поделе и оне који нас деле”.

 18.23 Булевар краља Александра претворен у један велики паркинг за аутобусе.

18.20 Скуп надлеће полицијски хеликоптер.

17.20 Почео да пева Бора Чорба. За разлику од Лукаса, јавља наша новинарка, он није имао поздравну реч за окупљене грађане, а прва песма коју је извео је „Радићу шта год хоћу“.

„Добар дан добри људи, драго ми је што сте допутовали из целе земље. Ми овде свирамо за будућност Србије“, рекао је Ђорђевић.

17.10 Завршен концерт Аце Лукаса.

16.52 Аутобуси који су довозили присталице СНС на скуп паркирани дуж Булевара краља Александра и по трамвајским шинама.

 Почео концерт фолк певача Аце Лукаса на бини испред Скупштине Србије.

„Зову ме Аца Лукас, али данас сам Александар Вуксановић. Овде сам да пружим подршку вашем и нашем бољем животу. Имам на то право“, поручио је на почетку концерта певач.

Репортери Данаса јављају да су на крововима зграда у околини скупштине видљиви припадници полиције.

Читаоци јављају да је у Руми нападнут фотограф Ђани Бардоти, који је фотографисао аутобусе присталица Александра Вучића. Разбијена му је фото опрема, на себи нема видљивих повреда. Случај пријављен МУПу.

 Јутка у једном од аутобуса

Како јављају репортери “Блица”, аутобуси са присталицама СНС кренули су ка Београду из бројних градова Србије, укључујући и Брус, одакле, између осталих, долази и доскорашњи председник општине Милутин Јеличић Јутка, оптужен за сексуално узнемиравање бивше секретарице Марије Лукић.

Гашић у колони на Бранковом мосту

Први човек Безбедносно информативне агенције (БИА) Братислав Гашић, такође се налази међу грађанима који пристижу на митинг у центар града.

Гашић предводи колону која се креће преко Бранковог моста.

Како преноси портал “„Пријепоље.инфо”, пут Београда кренуло је око 400 људи.

Južne vesti@juznevesti

#Niš – kroz parking Tempa dosad je prošlo desetak autobusa, ali novi dolaze i to uglavnom “Niš-ekspresovi”.

Ljudi sa spiskovima evidentiraju i prebrojavaju one koji su došli, javlja na novinar.#BudućnostSrbije

135

12:20 PM – Apr 19, 2019

74 people are talking about this

Twitter Ads info and privacy

Аутобуси са грађанима који би требало да присуствују скупу кренули су и из Прокупља, али су неки још на самом почетку пута имали пех, односно квар.

Такође, велики број возила кренуо је и из Ниша, око двадесетак из Горњег Милановца, а ТВ Пинк преноси да је више од десет аутобуса кренуло пут Београда из Ужица, Нове Вароши и Прибоја.

16:51 Грађани из свих крајева Србије стигли у Београд

Грађани из свих крајева Србије стигли су у Београд на митинг председника Вучића, због чега је осим централних улица за саобраћај затворен и Булевар Михајла Пупина на Новом Београду.

Булевар је затворен од раскрснице са Булеваром уметности према Бранковом мосту где је такође обустављен саобраћај.

Затворен је за саобраћај и Теразијски тунел, а линије градског превоза чија је почетна станица Зелени венац измештене су на алтернативне правце.

Дуга колона људи на чијем челу је велик транспарент са ликом председника Србије и натписом “Ацо Србине” креће се са Новог Београда пешке ка центру.

16:21 Нападнути активисти Двери у Мајданпеку

Покрет Двери саопштио је да су њихови активисти у Мајданпеку нападнути од стране чланова СНС-а и заменице председника општине Мајданпек Елвире (Дуде) Тоскић Јовановић, када су, како се наводи, покушали да забележе мали одзив Мајданпечана на београдски митинг Александра Вучића.

16:16 Велики број учесника митинга већ се окупио на Тргу Николе Пашића

На Тргу Николе Пашића већ се окупио велики број учесника митинга “Будућност Србије”, а присталице пристижу из разних праваца, што је изазвало закрчење саобраћаја.

На Новом Београду је посебан застој, јер се тамо паркира највећи број аутобуса, а учесници скупа иду пешке од хотела “Југославија” и зграде општине.

Иста ситуација је и из правца Сајма и Звездаре.

Учесници носе заставе Србије и велики транспарент на коме пише “Ацо Србине”.

13:51 Гужве у Београду

Због затварања улица око Дома Народне скупштине у центру Београда су се, у јутарњем шпицу, стварале гужве.

Ђорђе Вукадиновић@djordjenspm

Срећан Бриселски споразум свима који славе Лепо што ће га снс-спс обележити величанственим митингом у Београду. Могао би таман да искористи прилику да се извини грађанима и поднесе оставку. Не улазим у то да ли је у питању намера и издаја или “само” глупост и наивност.

НСПМ online@NSPM

У Бриселу 19. априла 2013, потписан је “Први споразум о принципима нормализације односа Београда и Приштине”, познат и као Бриселски споразум. Споразумом, Србија се обавезала да ће повући своје институције са севера КиМ, а Приштина да ће формирати “ЗСО”. https://bit.ly/2Gls6Ru

679

3:34 AM – Apr 19, 2019

Twitter Ads info and privacy

169 people are talking about this

 12:14 Транспаренти “Одакле вам паре” поред пута у Кикинди

Чланови Покрајинског одбора Народне странке поставили су данас у Кикинди, поред пута, поруке које су назвали “Знакови поред пута”, а поводом митинга који се одржава у Београду “Будућност Србије”, на који, према писању медија, организовано долазе аутобуси из целе Србије.

У Београду данас митинг у оквиру кампање “Будућност Србије”, поред Вучића говоре Ана Брнабић, Дачић, Додик и Петер Сијарто; Улице око Скупштине затворене 

На скупу ће, поред председника Србије Александра Вучића, говорити и премијерка Ана Брнабић, министар спољних послова Ивица Дачић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Како је најављено из Председништва Србије, на скупу који ће почети у 18 часова на платоу испред Дома Народне скупштине говориће и пензионисани потпуковник Драгутин Димчевски, који је учествовао у борбама на југословенско-албанској граници код карауле Кошаре, пролећа 1999.

Председник Србије изјавио је раније данас да ће на митингу у Београду бити карневалска атмосфера, да ће на скуп доћи грађани не због њега већ због будућности Србије и извинио се грађанима јер ће како је рекао, “апсолутно све у граду бити непроходно”.

“Молим људе да нам због тога опросте, ми их после нећемо малтретирати. Они нису дошли због једне партије и мене, они су дошли због будућности Србије, знају ко се за њу највише бори”, казао је Вучић.

Он је казао да ће на митингу позвати на уједињење, али не политичко јер то, како је навео, не би било добро за демократију.

“Позивам људе да дођу са осмехом, са својом децом, а ми ћемо да се постарамо да им не буде изгубљено време, јер ћемо говорити о ономе што смо урадили”, рекао је Вучић.

Министар спољних послова и лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је да ће сутрашњи скуп у Београду, у оквиру кампање “Будућност Србије”, трајати више сати и бити масовнији “десет-петнаест пута” од опозиционог “Сви као један”, одржаног прошле суботе.

“Скуп ће бити спектакуларан, биће јасна порука ко има највећу подршку у Србији”, рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

(Агенције)

http://www.nspm.rs/hronika/u-beogradu-se-sutra-odrzava-miting-u-okviru-kampanje-buducnost-srbije-pored-vucica-govore-ana-brnabic-dacic-dodik-i-peter-sijarto.html