Београђанин ухапшен на Газиместану на Видовдан осуђен на осам месеци затвора

27

Судија Аднан Камбери у основном суду у Приштини изрекао је казну од осам месеци затвора Николи Недељковићу (20), ухапшеном за Видовдан на Газиместану.

Како преноси РТС, студент из Београда Никола Недељковић оптужен је за изазивање етничке мржње и нетрпељивости.

У казну од осам месеци затвора ће бити урачунато време које је провео у притвору.

Недељковић је дужан да плати 80 евра на име трошкова суђења.

Против ове првостепене пресуде могуће је уложити жалбу.

Недељковић се на првом рочишту 18. августа изјаснио да није крив за оптужбе које су му стављене на терет и да без обзира на притвор који му је одређен, ни у ком случају не жели да призна „извршење кривичног дела“.

Током првог претреса испитана су два полицајца, у својству сведока, која су рекла да су чули да је Недељковић на Газиместану викао „убиј, убиј Шиптара“, али да нису имали снимљене доказе за своје тврдње.

Трећи сведок, такође полицијац, изјавио је да је Никола изговарао „увредљиве изреке против Албанаца“, пренео је РТС.

„Носио је заставу с картом Косова у бојама заставе државе Србије на којој је писало ‘не предајемо се’, да би се онда попео на бину и почео да пева ‘убиј Албанце, Велика Русија, Косово је Србија, Косово је срце Србије’. Био је прва особа која је почела да узвикује наведене речи, а онда су остали почели да га прате“, рекао је сведок на суђењу.

Навео је да му је посао био да током Видовдана идентификује особе које прекрше косовски закон.

Бранилац ухапшеног Недељковића, адвокатица Јована Филиповић навела је након првог рочишта да су изјаве полицајаца сведока симптоматичне и да је спорно то што сведоци говоре да су чули, али да немају снимке као материјалне доказе да је Недељковић наводно узвикивао речи које су му стављене на терет.

„Цела оптужница и дело које Недељковићу стављају на терет могла је да се стави на терет било коме од присутних на Газиместану, с обзиром да су сви који су били тамо на Видовадан певали исте песме и чинили оно што и Недељковић“, навела је Филиповић.

Недељковић је приведен пошто је напуштао спомен-комплекс на Газиместану, а од момента хапшења 28. јуна налази се у судском притвору у северном делу Косовске Митровице.

(Н1)

НСПМ