Берлин: Објављен нацрт декларације

371

У Берлину је објављен нацрт декларације који би требало да буде усвојен на састанку шефови држава и влада Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Немачке, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Словеније.

„Подсећајући на заједничку европску будућност Западног Балкана, похвалили су успешан договор Грчке и Северне Македоније око спора о имену као изванредан пример успешног решавања конфликата“, наводи се у нацрту заједничке декларације, преноси Слободна Европа.

Наглашена је важност договора о потпуној нормализацији односа између Косова и Србије за стабилност региона и европску перспективу те две државе, а учесници састанка су сагласни да било какав договор те врсте мора бити свеобухватан, политички одржив и мора допринети регионалној стабилности.

Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново конструктивно укључе у дијалог о нормализацији односа уз посредновање ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума

„Србија и Косово су пристали да убрзају напоре на имплементацији постојећих споразума и да се поново конструктивно укључе у дијалог о нормализацији односа уз посредновање ЕУ, са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума“, наводи се у нацрту декларације.

Учесници састанка су истакли важност инклузивног и транспарентног преговарачког процеса, којег би требало да прате напори у јачању поверења, а пристали су и да интензивирају напоре на успостављању регионалне економске зоне.

Сви учесници су потврдили опредељење да сарађују у оквирима Берлинског процеса и сложили су се да ће унапредити сарадњу како би спречили радикализацију и како би се борили против тероризма и недозвољене трговине оружјем као и нерегуларних миграција.

Учесници су нагласили непоколебљиву посвећеност демократији, владавини права, добром управљању, борби против корупције и организованог криминала, као и јачању улоге цивилног друштва и независних медија.

Сложили су се да су одрживе реформе кључ за европску перспективу региона и јачање отпорности друштава против изазова данашњег времена, а поново су потврдили посвећеност стабилности региона, закључује се у нацрту, који би требало да буде усвојен на састанку.

Почео састанак о Западном Балкану – лидери Немачке, Француске, западнобалканске шесторке, Хрватске и Словеније разговарају иза затворених врата

Берлин — Лидери Немачке и Француске, западнобалканске шесторке, Хрватске и Словеније и високе представнице ЕУ састали су се око 18 сати иза затворених врата у Берлину.

Састанак о Западном Балкану, у организацији Меркелове и француског председника Емануела Макрона, има за циљ, према ранијим најавама, поспешивања сарадње на Западном Балкану, а пре свега – проналажење решења за излазак из ћорсокака у којем се налази дијалог Београда и Приштине.

Осим председника и премијерке Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, састанку присуствују и лидери БиХ, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и представници привремених институција у Приштини.

Скупу, такође, присуствују и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, као и премијери Хрватске и Словеније, Андреј Пленовић и Маријан Шарец.

Разговори о ситуацији у региону биће настављени и на радној вечери, чији су домаћини Меркел и Макрон.

Уочи састанка, председник Србије Александар Вучић у Берлину је разговарао са шефицом дипломатије ЕУ Могерини, а након састанка пренео је новинарима да нема велика очекивања од данашњег самита, али да, за разлику од оних који трагају за сензацијом и “ексклузивитетом”, Србија не жели сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир.

“Очекујем да разменимо ставове, на озбиљан и одговоран начин”, рекао је Вучић и најавио шири коментар после самита.

“Много тога бих могао да говорим, али то ћу да сачувам за вечерас. Не желим да правимо било какав политички циркус. Знам да људи траже неку врсту сензације, ексклузивитета, не би ли се направио неки нови сукоб. Ми никакве сукобе не желимо, желимо чување и очување стабилности, дугорочни и дуготрајни мир као најбоље и почетак решавања свих оних проблема који коче све то”, рекао је Вучић новинарима

(Танјуг-Фонет)

 

http://www.nspm.rs/hronika/berlin-poceo-sastanak-o-zapadnom-balkanu-lideri-nemacke-francuske-zapadnobalkanske-sestorke-hrvatske-i-slovenije-razgovaraju-iza-zatvorenih-vrata.html