Борко Стефановић: Вучићев режим је од Србије направио најкорумпиранију земљу у Европи – показују подаци Института у Базелу; Налазимо се на 99. од укупно 100 земаља на ранг листи безбедности од ковида

195

Србија је 99. од укупно 100 земаља на листи Форбса рангиране по безбедности од ковида, а иза Србије је само Колумбија – изјавио је данас заменик председника Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић.

„Србија је на листама које показују стање демократије у друштву са изборним аутократијама попут Белорусије, Мађарске, Турске. Само на једној листи Србија је на врху: Вучићев режим је од Србије направио најкорумпиранију земљу у Европи према подацима Института у Базелу“, навео је Стефановић у разговору с грађанима на Фејсбук страници ССП.

Он је рекао и да „режим упорно обмањује и домаћу и међународну јавност“ и да је чак по признању епидемиолога Предрага Кона објавио нетачне бројеве умрлих од КОВИДА-19.

Говорио је и о томе да се одговор о финансијском аранжману британске УКЕФ и Владе Србије за изградњу „Моравског коридора“ тражи од амбасадорке Велике Британије у Србији, као и од извршног директора УКЕФ-а.

„Детаљи тог договора су умотани у тајновитост и мрак, без било каквог оправданог разлога. Верујемо да финансијски аранжман УКЕФ и Владе Србије мора бити отворен за јавно истраживање, увид и потпуно транспарентан“, казао је Стефановић.

По његовим речима, не постоји ништа у вези с кредитирањем изградње „Моравског коридора“ што мора бити сакривено, посебно јер је УКЕФ јавна агенција, под јавном и државном контролом Уједињеног краљевства, коју финансирају британски порески обвезници.

„Ми у Србији такође верујемо да је јавно финансирање, буџетирање, кредитирање и прављење аранжмана са страним Владама којима се додатно кредитно оптерећују наши грађани, ствар с којом мора бити упозната наша јавност“, рекао је заменик председника ССП.

Извор: НСПМ