БРИТАНЦИ УЗ АЛБАНЦЕ: Лондон против рушења такса ?!

805

ВЕЛИКА Британија је на недавном састанку представника земаља Квинте (Француска, Немачка, Италија, САД и Велика Британија) спречила усвајање оштрог закључка о укидању такса Приштине на робу из централне Србије. Иако су се против ових намета у протекла три месеца са мање или више одлучности изјаснили многи званичници чланица Европске уније, па и из САД, Лондон је по ко зна који пут заузео став супротан интересима Београда.

Како “Новости” незванично сазнају, Американци, Французи и Италијани били су за формулацију која би пластично ставила до знања властима у Приштини какве их последице очекују ако у наредним данима не укину тарифе на робу из централне Србије. Против тога је изричито био британски представник, који је тражио ублажавање става, тако да није постигнут консензус?!

Не откривајући о којој је земљи реч, председник Александар Вучић у уторак је рекао да постоји прикривена подршка таксама на КиМ од стране једне европске државе, али и појединих кругова у САД из старе администрације:

– То није случај са садашњом америчком администрацијом која је апсолутно против такса. И писмо које је потписао Палмер и оно што причају Трамп и Болтон јасно говори да су они против такса.

АРИФИ ОПТУЖУЈЕ ШЕФ кабинета Рамуша Харадинаја, Авни Арифи, оптужио је високу представницу ЕУ Федерику Могерини да се “престројила према Београду” и да захтевом Приштини да укине таксе на српску робу “условљава дијалог о нормализацији односа Косова и Србије”: – Таквим понашањем изгубила је кредибилитет.

Да је Велика Британија та која даје подршку таксама рекао је шеф дипломатије Ивица Дачић, наводећи да су управо Острвљани ти који су стопирали закључак о укидању такса на састанку Квинте. Он је додао и да постоје земље које подржавају дијалог Београда и Приштине, као Француска и Аустрија, и оне које желе да се цела ствар што пре заврши – Велика Британија и Немачка.

Најновији потез Лондона не чуди историчара и професора Александра Растовића, који каже, за “Новости”, да је то само наставак старе британске политике према Балкану која је, са мањим прекидима, трајала кроз цео 19. и 20. век, а нажалост и сада у 21. столећу:

– Велика Британија је била и иницијатор злогласне резолуције у Савету безбедности УН са намером да се цео српски народ представи као геноцидан, а на последњој седници о КиМ у СБ видели смо како наступа њихова амбасадорка. Покојни академик Милорад Екмечић је ту политику антисрпства према Балкану називао рукавцем русофобичне политике. Британија, иначе, не жели јаке и самосталне државе у нашем региону и сматра да су Срби оруђе у руским рукама. И све док буде држала овакав курс и буде давала подршку неразумној косовској политици, не треба очекивати напредак у дијалогу.

Британија је, подсетимо, прошлог августа стопирала редовну седницу СБ УН посвећену нашој јужној покрајини и упутила протест Суринаму, држави која је прва повукла признавање Косова, а на другој страни – од Београда је очекивала да се придружи њиховом апелу земљама широм света да у знак солидарности због покушаја убиства бившег шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије, учине исто што и они, односно, да протерају руске дипломате. Такође је тражила подршку Србије за свог кандидата када су се у Међународном суду правде у Хагу бирале судије у новом мандату.

ДАЧИЋ: РАЗГРАНИЧЕЊЕ ЗВАНИЧНА ПОНУДА

ПРЕДЛОГ Београда у преговорима са Приштином је идеја о разграничењу. То је наша званична понуда – изјавио је у уторак министар спољних послова Ивица Дачић, уз напомену да евентуална линија разграничења још није написана нити утврђена.

Он је рекао да је председник Александар Вучић у начелу дао идеју о разграничењу, да је то принцип и једини реалан начин за компромис, али да се то није разрадило у дијалогу.

Вучић је у уторак подсетио да је о разграничењу говорио раније:

– Сад сте ме спопали с тим што сам рекао пре годину дана у Шиду.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:778428-БРИТАНЦИ-УЗ-АЛБАНЦЕ-Лондон-против-рушења-такса