Бундестаг: Америка се против Северног тока 2 понаша као мафија

159

„То што раде подсећа на мафију.” Тим речима Клаус Ернст, шеф Комитета за енергетику Бундестага, описао је у четвртак најновију иницијативу Вашингтона против завршетка градње „Северног тока 2”.

„Као што чланови мафије изнудом извлаче ’рекет’ од бизниса, тако Америка каже Европи да жели савезнике да заштити од Руса, док истовремено прети европским фирмама економским суновратом у случају да одбију ’рекет’. Америка у нама не види партнере као партнере, већ непожељну конкуренцију, или слуге. То мора престати једном заувек. Неће се они зауставити на претњи санкцијама ’Северном току 2’. Следеће, удариће на европске фирме које сарађују са ’Хуавејом’”, проценио је Ернст у изјави за „Раша тудеј”.

Откуд из Немачке поређење Америке с „мафијом”, загонетка је. У трагању за одгонетком неуобичајено непријатног поређења, посматрачима је упадљива нова пракса телефонирања из Вашингтона, откако је 20. октобра на Капитол хилу утаначен пакет најновијих „гасоводних” амандмана на предлог Закона о одбрани САД за 2021. годину. Тај правни документ, по устројству поретка, мора бити усвојен пре Нове године.

Нови предлог амандмана, који треба да прође дебату и гласање у оба дома Конгреса и добије параф шефа Беле куће, списку америчких санкција против „Северног тока 2” придодаје осигуравајућа друштва, бројне фирме које учествују у постављању цеви, као и компаније које се баве техничком сертификацијом квалитета пројекта.

Из Вашингтона је потом процурило да је већ састављен прецизан списак европских фирми „зрелих за нове гасоводне санкције”. С ове стране Атлантика рачунају да је међу озбиљним кандидатима за искључење из доларског платног система због „Северног тока 2” око 120 фирми из 12 држава Европе, већином из Немачке.

Било како било, поједине европске фирме почеле су ових дана да примају незгодне телефонске поруке с оне стране Атлантика, наводе немачки медији. Отприлике на трагу јулске поруке Мајка Помпеа, шефа америчке дипломатије: „Одустаните одмах од ’Северног тока 2’ или се суочите с последицама”. На претње још неусвојеним, другим кругом америчких санкција „Северном току 2” (први круг усвојен је пред крај 2019), низ европских фирми почео је још пролетос да се нећка. С октобарским анексом на „гасне амандмане” на мети с оне стране Атлантика нашла се и норвешко-немачка компанија „Дет Норске веритас – Германишер Лојд” (ДНВ ГЛ), задужена за издавање техничких сертификата о квалитету пројекта у његовим бројним фазама, као и за финалну „употребну дозволу” гасоводу „Северни ток 2”.

Норвешко-немачка фирма нашла се на овом одговорном задатку у финишу радова у територијалним водама Данске, након што је званични Копенхаген швајцарској фирми „Северни ток 2” поставио специфичан услов за наставак радова. А то је да одабере било коју компанију која се бави техничком сертификацијом гасовода.

„Северни ток 2” је одабрао ДНВ ГЛ. Претња америчким санкцијама ипак није наивна ствар, закључили су у четвртак у дотичној фирми. „Сматрамо да су наше активности повезане с бродовима и опремом за ’Северни ток 2’ подложне санкцијама. Стога прекидамо тај део посла”, наводи се у саопштењу ДНВ ГЛ-а. Светски медији иза тога листом су пренели вест да се норвешко-немачка фирма повукла из „Северног тока 2”. Из те компаније стигло је убрзо појашњење: „Нисмо донели одлуку да одбијамо да дамо употребну дозволу ’Северном току 2’. Нисмо прекинули да пружамо услуге у вези с главним цевима гасовода”, пренели су руски медији.

Шта даље бива са сертификацијом, а пре ње с упоредном трком градитеља „Северног тока 2” и његових противника, неизвесно је.

С једне стране, „Академик Черски”, једини руски брод – џокер за постављање преосталих цеви мегагасовода, поново је јуче из неког разлога испловио из немачке луке Мукран, иначе логистичке базе „Северног тока 2”, ка руском пристаништу Калињинград на Балтику. С друге, пет западноевропских суфинансијера „Северног тока 2” (англо-холандски „Ројал Дач шел”, немачки „Винтершел” и „Унипер”, француски „Анжи” и аустријски ОМВ), заједно с руским „Гаспромом”, одлучно истичу даљу подршку том пројекту.

„Не постоји предвидиви ризик који би могао да заустави пројекат. Ми смо посао обавили. Финансирали смо пројекат”, истакао је ове седмице, у изјави за „Блумберг”, Рајнер Сил, извршни директор аустријског ОМВ-а.

Тања Вујић

Извор: Стање ствари