Валдрин Љука: Предузеће Трепча регистровано у Косовској агенцији за регистрацију као акционарско друштво, држава Косово власник 80 одсто, а запослени 20 одсто акција

734

Приштина — Педузеће Трепча регистровано је у Косовској агенцији за регистрацију као акционарско друштво.

То, према раније усвојеном Статуту те компаније, значи да су привремене приштинске институције постале власник 80 одсто, а запослени 20 одсто акција тог комбината.

Како је пренео Кљан Косова, то је потврдио косовски министар за економски развој, Валдрин Љука и оценио да је то “историјски тренутак” зато што су запослени постали власници дела овог предузећа.

“Хисторицал Момент!…Честитамо”, написао је Љука на свом фејсбук профилу.

Председник косовског парламента Кадри Весељи потписао је у среду одлуку којом је комбинат Трепча постао 100 одсто власништво Косова.

Потписивањем те одлуке, пренела је Коха, потврђено је 100-процентно власништво” Косова у Трепчи.

Приштинска влада је предлог Статута Трепче усвојила 30. маја прошле године, који је предвиђао да тај некадашњи југогословенски гигант постаје акционарско друштво трансформацијом пословних јединица: “Трепча” – Стари трг, Кишница и Ново Брдо, Копаоник – Лепосавић.

Закон о Трепчи, којим косовска влада постаје власник 80 одсто комбината, усвојен је 7. октобра 2016. у косовској скупштини.

Четри дана касније Владе Србије је донела одлуку којом се поништава овај закон, то јест, “све правне последице аката и радњи” косовских институција.

Уставни суд Косова је, у међувремену, овај закон прогласио уставним.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/valdrin-ljuka-peduzece-trepca-registrovano-u-kosovskoj-agenciji-za-registraciju-kao-akcionarsko-drustvo-drzava-kosovo-vlasnik-80-odsto-a-zaposleni-20-odsto-akcija.html