ВЕНЕЦУЕЛА НА ИВИЦИ РАТА: Руски авиони стигли; Гваидо позива на “Операцију Слобода” која ће водити преузимању власти

815

Венецуелански опозициони вођа Хуан Гваидо, којег подржавају САД и западне земље, позвао је становништво да се спреми за “Операцију Слобода” која ће водити преузимању власти у Венецуели, након што су светски медији пренели да су током викенда на аеродром у Каракасу слетела два руска војна авиона.

“Време је да за припрему за ‘Операцију Слобода’ и вршење максималног притиска (на владу) како би се коначно стало на крај узурпацији. Сви, апсолутно сви имају улогу у овој фази наше борбе”, поручио је Гваидо на Инстаграму, преноси ТАСС.

Он је најавио “оснивање специјалних комитета широм земље”.

“Они ће добити задатак да промовишу активности са циљем да се стане на крај узурпацији у сваком региону, сектору, синдикату, образовној установи, владином телу”, написао је Гваидо на овој друштвеној мрежи.

Руска агенција подсећа да се опозициони вођа, чију је функцију председавајућег венецуеланског парламента укинуо Врховни суд, 23. јануара на митингу у Каракасу прогласио за привременог председника Венецуеле, што је актуелни председник Николас Мадуро, који има подршку Русије, назвао покушајем пуча.

“Спутњик” је објавио да су два руска авиона у суботу слетела на главни аеродром у Каракасу, а наводно су у њему биле десетине војника и велика количина опреме, са задатком да “испуне техничке војне уговоре”.

“Би-Би-Си” преноси да је венецуелански новинар Хавијер Мајорца на Твитеру написао да је видео око 100 припадника руских трупа и око 35 тона опреме која је истоварена из авиона.

Британски јавни сервис наводи да су руски авиони стигли у Венецуелу три месеца након што су две земље одржале заједничке војне вежбе.

 

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:784960-ВЕНЕЦУЕЛА-НА-ИВИЦИ-РАТА-Руски-авиони-стигли-Гваидо-позива-на-Операцију-Слобода-која-ће-водити-преузимању-власти