Весељи позвао Тачија и Харадинаја на хитан састанак; Амбасада САД потврдила – генерал отказао посету због такси

632

Председавајући косовске скупштине Кадри Весељи позвао је на хитан састанак у свом кабинету косовског председника Хашима Тачија, премијера Рамуша Харадинаја и вицепремијера Фатмира Љимаја, преноси приштински лист “Газета експрес”.

Наводи се да су теме састанка заказаног у подне додатне таксе уведене на робу из централне Србије и БиХ, као и дијалог Приштине и Београда.

Коопредседавајући преговарачког тима Приштине Фатмир Љимај изјавио је раније да ће следеће недеље бити завршен рад на платформи за преговоре који ће потом бити достављен косовског скупштини.

АМБАСАДА САД: ЗБОГ ТАКСИ ОТКАЗАНА ПОСЕТА КОМАНДАНТА НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ ОХАЈА

Амбасада Сједињених Америчких држава у Приштини потврдила је отказивање посете Косову од стране команданта Националне гарде Ајове, генерала Тимотхија Орра због такси које су уведене за робу из Србије и Босне и Херцеговине.Портпарол америчке амбасаде у Приштини Ричард Меи рекао је порталу Коха.нет да отказивање посете има везе са таксама које је увела Влада Косова.

“Можемо потврдити да је посета генерала Орра отказана због такси на производе из Србије и Босне. Немамо других коментара о предстојец́им посетама или планираним тренинзима”, рекао је Меи.

Портал Коха.нет, је јуче јавио да је командант Безбедносних снага Косова, генерал Рахман Рама, писмено обавестио председника и премијера Косова да је посета команданта Националне гарде Охаја отказана, како се изразио, као “израз незадовољства одлуком Владе Косова “.

Због одбијања Косова да укине таксу Влада САД није дала визу премијеру Косова Рамушу Харадинају да учествује на Молитвеном доручку који организује Конгрес САД.

Амбасада САД и други високи званичници су од Владе Косова затражили суспензију такси на производе из Србије и Босне и Херцеговине како би се дала прилика наставку дијалога о нормализацији односа Косова и Србије и постизању коначног правно обавезујућег свеобухватног споразума две земље.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:776753-Весељи-позвао-Тачија-и-Харадинаја-на-хитан-састанак-Амбасада-САД-потврдила-генерал-отказао-посету-због-такси