ВИШЕ ИГРАЧА ЗА ГАС: Које је мишљење Европе о “Турском току”?

880

СЕКРЕТАРИЈАТ Енергетске заједнице, са седиштем у Бечу, објавиће у четвртак, 7. фебруара, према сазнањима “Новости”, толико чекани документ којим ће детаљно бити образложено мишљење од прошлог петка, у вези с изградњом крака “Турског тока” кроз Србију.

Одлука ће бити образложена нашироко, на двадесетак страница, а суштина задире у питање конкуренције. Србија и Русија кроз заједничку фирму желе да користе између 75 и 80 одсто капацитета док су за европске власти, веома битни отварање ка другим дистрибутерима.

Највише се од те одлуке очекује да се сазна шта то конкретно значи формулација да “значајан део” мреже мора да буде доступан и другима, претворено у бројке.

Конкуренција је један од основих принципа на којима функционише ЕУ, и због тога овом питању придају велики значај у Бечу и Бриселу. Тако делују и елекродистрибуција или железнице. С гасом је, међутим, ситуација, делимично другачија, због специфичности извора и допреме. Због тога је, уосталом, преходно пропао и “Јужни ток”. У Бриселу инсистирају на раздвајању власништва извора и дистрибуције гаса, али су свесни да је диверсификација неопходна и да је њу тренутно тешко постићи под тим условима.

Зато су изузећа из приступа трећих страна гасоводима уобичајена појава.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/економија.397.html:775921-VISE-IGRACA-ZA-GAS-Koje-je-misljenje-Evrope-o-Turskom-toku