Виши суд у Подгорици изрекао првостепену пресуду оптуженима за “покушај тероризма” на дан парламентарних избора 2016; Сви оптужени проглашени кривим, Мандић и Кнежевић осуђени на по пет година затвора

304

Виши суд у Подгорици изрекао је првостепену пресуду оптуженима за покушај тероризма на дан парламентарних избора у Црној Гори 2016. године. Сви оптужени су проглашени кривим. Братислав Дикић осуђен на осам година затвора, Андрија Мандић и Милан Кнежевић на по пет.

“Сваки члан криминалне организације је имао унапред одређен задатак и улогу, а у деловању криминалне организације постоји спремност за примену насиља и застрашивања, при чему су сви урачунљиви и свесни свога дела хтели његово извршење и знали да је њихово дело противправно”, истакла је суткиња Сузана Мугоша.

Двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов су осуђени на 15 односно 12 година затвора за кривично дело тероризам у покушају и организовање криминалне групе.

Братислав Дикић је осуђен на осам година затвора за помоћ у покушају тероризма и стварање криминалне организације, а Предраг Богићевић за исто кривично дело на седам година.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су и Немања Ристић, који је осуђен на седам година затвора, Србољуб Ђорђевић и Милан Душић осуђени су на по годину и по дана затвора, Бранка Милић на три године затвора, Драган Максић на годину и девет месеци, док је Кристина Христић осуђена на условну казну затвора.

Кривим су проглашени и лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић, који су осуђени на по пет година затвора за организовање криминалне групе, као и возач тог политичког савеза Михаило Чађеновић који је осуђен на годину и по дана затвора.

Поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води се посебно.

Група руских и српских држављана, заједно са лидерима ДФ, теретила се да је уочи избора планирала хапшење или ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића и насилну смену власти, а све да би спречили да Црна Гора уђе у НАТО.

Као организатори означени су Шишмаков и Попов, за које тужилаштво тврди да су агенти руске обавештајне службе и којима је суђено у одсуству. За разлику од Руса, опозиционари се нису теретили за тероризам, већ за криминално организовање.

(Н1)

 

http://www.nspm.rs/hronika/visi-sud-u-podgorici-izrekao-prvostepenu-presudu-optuzenima-za-pokusaj-terorizma-na-dan-parlamentarnih-izbora-2016-svi-optuzeni-proglaseni-krivim-mandic-i-knezevic-osudjeni-na-po-pet-godina.html