Владика Теодосије упутио хитан апел свих епархијама СПЦ за прикупљање хуманитарне помоћи за најугроженије Србе на КиМ

696

Епископ рашко-призренски Теодосије упутио је хитан апел свим Епархијама СПЦ и хуманитарним организацијама да се организује прикупљање хуманитарне помоћи за најугроженије становништво на Косову и Метохији.

Из Епархије саопштавају и упозоравају да “тренутно ситуација на северу Косова озбиљно прети да постане алармантна, посебно за најсиромашније и социјално угрожено становништво, које нема начина да се снабдева нити скупљом робом са југа Косова нити да путује ван Покрајине и робу у мањим количинама довози кућама”.

Владика Теодосије данас је служио Литургију у храму Светог Димитрија у Косовској Митровици где је разговарао са окупљеним народом.

– Свештеници и верници владики су најновију ситуацију описали да није била горе још од времена рата – наводе у Епархији рашко-призренској.

“Приштина користи Србе на КиМ као таоце”

У саопштењу се наводи да уколико се “ова неодржива ситуација настави, утицаће на постепено исељавање преосталог српског становништва”.

– То је очигледно и циљ приштинских власти које лицемерно представљају овај хуманитарни проблем као политички и тиме користе српски народ на КиМ као таоце. Чак је и јучерашње фамозно слање смешно мале количине робе коју су упутиле приштинске институције у Бошњачку махалу у северној Митровици била пре свега позориштна представа, у што су могли да се увере и независни медији – наводи се у саопштењу које је потписао владика рашко-призренски Теодосије.

Епархија Рашко-призренска саопштава да ће се помоћ за народ примати на два пункта: код храма Св. Димитрија у Северној Косовској Митровици и у манастиру Бањска у општини Звечан.

– У најскоријем року биће отворени хуманитарни црквени пунктови где ће бити хитно пребачене постојеће количине намирница и друге робе из резерви епархијских народних кухиња које иначе хране свакодневно око 2.000 угрожених лица, првенствено у Косовском Поморављу. Овим ће наша Црква покушати да помогне колико је могуће поделом хуманитарних пакета. Помоћ ће бити дељена свим угроженима без обзира на веру и етничко порекло, као што то већ годинама радимо – истичу у Епархији.

Додао је и да очекује да међународне институције што ургентније реагују на ову ситуацију и помогну у изналажењу решења које би заштитило права грађана и “омогућило нормалан живот, који сада није могућ”.

(Блиц)

 

http://www.nspm.rs/hronika/vladika-teodosije-uputio-hitan-apel-svih-eparhijama-spc-za-prikupljanje-humanitarne-pomoci-za-najugrozenije-srbe-na-kim.html