Владимир Путин: А где су српски полицајци и граничари на Косову

885

Руски председник подсетио да је Резолуцијом 1244 предвиђено да одређени број српских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова и нагласио да међународно право мора много више да се поштује

Владимир Путин (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Председник Русије Владимир Путин изјавио је у Београду да је став Русије по питању Косова јасан – Москва се залаже за узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине, али базирано на Резолуцији 1244 СБ УН.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са српским председником Александром Вучићем рекао да је Русија, исто као и Србија, заинтересована да ситуација на Балкану буде стабилна и безбедна.

„Косовске власти предузеле су неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију“, нагласио је Путин наводећи као пример одлуку Приштине да формира „војску Косова“, што представља кршење Резолуције 1244.

„Та резолуција не допушта постојање било каквих оружаних формација на Косову, изузев контингента Уједињених нација. Делимо забринутост Србије, јер знамо да такви потези воде ка нестабилности на Балкану. Наша подршка ће се наставити“, поручио је он.

На питање о томе да се често говори о посредовању Русије у дијалогу и да ли до тога може да дође, Путин је одговорио да је Русија увек активно учествовала, али да је ЕУ та која је посредник.

„ЕУ је посредник, али мало тога постиже“, казао је руски председник, наводећи да се не спроводи оно сто је договорено и у том контексту посебно је истакао чињеницу да још није формирана ЗСО.

Такође је подсетио да је Резолуцијом 1244 предвиђено да одређени број српских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова.

„Где су они?“, упитао је Путин и нагласио да међународно право мора много више да се поштује.

Он је рекао да је Русија спремна да сарађује са свима, али да је важно и да се поштује међународно право и да решење буде праведно.

Према његовим речима, нека ранија решења као да су имала за циљ да поделе српски народ.

„Треба да убедимо наше партнере да ако желимо мир на Балкану морамо да нађемо компромис и да га одржимо“, закључио је Путин.

 

Стање ствари