Војислав М. Станојчић: Прелетачица као боркиња за родну равноправност

156

Када критикују наше власти, страни званичници са Запада често помињу и недовољно остварену родну равноправност. Нема сумње да се предузимају неке мере, има извесног напретка, али је потребно још много више организованог напора како бисмо се уљудили по мери наших саветодаваца и ментора.

AV, наш председник који све зна, уме и разуме, захваљујући свом истанчаном политичком слуху и државничкој мудрости увидео је да држава мора нешто одлучно да предузме ради значајнијег успеха и у овој области.

Онога часа када је гђици Брнабић поверио други мандат за састав Владе, замолио ју је и да му испуни жељу и образује два нова министарства, међу њима и за родну равноправност.

Ана Брнабић (Фото: Танјуг/Председништво Србије)

Она је схватила колико је користан предлог А. Вучића, па је му је испунила жељу, али није образовала само два, већ три нова министарства:

За људска права, равноправност полова и друштвени дијалог
За бригу о породици и демографију
За бригу о селу.

Прво је, као што видимо, по председниковој жељи, најважније од ова три, а оно ће се студиозно посветити раду на родној равноправности на велико задовољство не само саветодаваца из иностранства, већ и свих наших грађана који су досад осећали велики недостатак због тога што немамо такво министарство.

Уз све остало добро што ће оно донети земљи, министарство за родну равноправност биће од велике користи и зато што ће намирити још један број кадрова СНС-а, па и прелетача и прелетачица, од којих је најистакнутији госпођа Чомић, министарка за родну равноправност. Она је дуги низ година била огорчени непријатељ Александра Вучића, што он сада, када се нашла у његовом табору, истиче са великим задовољством победника.

Гордана Чомић у Народној скупштини (Фото: Немања Јовановић/Нова.рс)

Сем што и ја поздрављам ново министарство, желео бих да и сам нешто допринесем његовом раду. Већ сам одавно заборавио кад сам примио последњу плату и прву пензију, а, одмах да кажем, не намеравам ни да се запослим код гђе Чомић. Уосталом, некако имам предосећање да ме она не би ни примила, поготово кад бих јој рекао како нисам баш претерано луд за напредњацима, а о прелетачима и да не говоримо.

Неее! Овај текст пишем једино са намером да, према својим скромним могућности, и ја дам бар мали допринос општој ствари, како би наша Србија напредовала и, од земље урођене родне неравноправности, достигла досад невиђени ниво равноправности како у Европи тако и остатку света.

Не знам, разуме се, како ће министарство за ово питање бити организовано, ни које ће службе имати, само претпостављам да би једна морала да буде, тачније, ја бих је основао међу првима, она која ће се старати о изједначавању равноправности назива. Њен основни задатак био би, како га ја видим, смишљање нових или откривање заборављених речи, а све ради остваривања потпуне родне равноправности.

Ана Брнабић и Александар Вучић после седнице председништва СНС-а (Фотографије Танјуг/Тара Радовановић)

И управо у том циљу усудио сам се да том одељењу, одсеку, служби или како се већ буде звала, предложим неке речи које би најбоље допринеле постизању овог циља. Почео сам од првог слова азбуке, али се нисам се сетио примера баш за свако слово. Ипак, као што већ рекох, желим само да својим незнатним прилогом бар мало допринесем заједничком великом циљу:

Академик – академица или академичарка
Бравар – браварка или браварица
Војник – војница или војникиња
Генерал – генералка (генералица је супруга генерала)
Говорник – говорница или говорнитељка
Дрвосеча – дрвосечаљка
Дуборезац – дуборескиња
Занатлија – занатлијка
Емисар – емисарка
Ерудита – ерудиткиња
Капетан – капетанткиња (капетаница је капетанова супруга)
Коловођа – коловођкиња
Лимар – лимарка или лимарица
Мајор – мајорка (мајорица је супруга мајора)
Машиновођа – машиновођкиња
Месар – месарка
Оштрач – оштрачица или оштраљка
Послововођа – пословођкиња
Првоборац – првоборка или првоборкиња
Предузимач – предузимачица или предузиматељка
Рачуновођа – рачуновођкиња
Столар – столарка или столарица
Устаник – устаница или устанитељка
Цариник – цариница
Хоровођа – хоровођкиња

То су само неке од речи које су ми прве пале на памет, а уверен сам да ћу својим примером подстаћи и друге грађане наше земље да и они дају свој допринос не само обогаћивању нашег лепог српског језика већ и развоју родне равноправности без које нам нема живота.

Извор: Стање ствари