ВРЕМЕ РАДИ ЗА ЗЛОЧИНЦЕ: Адвокати о Специјалном суду за ОВК у Хагу

679

САСЛУШАЊЕ бивших припадника ОВК пред Специјалним судом у Хагу, према мишљењу српских адвоката који ће заступати породице киднапованих и убијених Срба, само је почетак процеса који треба да донесе сатисфакцију жртвама.

– Иако значајан проток времена углавом одговара окривљенима, зато што сведоци природно нестају, докази се губе или губе доказну снагу, ипак се надам да ће Специјални суд за злочине које су починили припадници ОВКн донети заслужену правду породицама чији су чланови киднаповани и убијени на КиМ – истиче Љубомир Пантовић из Косовске Митровице, један од адвоката који су на списку Специјалног суда.

Он додаје и да постоје уверавања о постојању значајног броја заштићених сведока у иностранству са измењеним идентитетом, за директно сведочење пред судом. Од стотинак регистрованих правника, 20 ће бранити интересе Срба. Међу њима су и Дејан Васић и Небојша Влајић, који замерају кашњење у почетку рада суда.

– Пред хашким судом су двадесетогодишња очекивања правде српског народа са КиМ. Свих ових година докази су прикупљани, па очекујем оцену снаге сведочења жртава пред посебним већима суда у Хагу – каже Васић.

Пантовић појашњава да засада Специјални суд има две канцеларије за адвокате – за браниоце и заштитнике жртава. На конкурс се пријавило 110 адвоката.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:772138-ВРЕМЕ-РАДИ-ЗА-ЗЛОЧИНЦЕ-Адвокати-о-Специјалном-суду-за-ОВК-у-Хагу