Вучић о дијалогу: Замрзнути конфликти се завршавају стотинама и стотинама мртвих, то нам не треба

248

Пахор: Брже проширење ЕУ на земље Западног Балкана геополитичка нужност. Србија инсистира да се поштују границе утврђене одлуком УН

Председник Словеније Борут Пахор са председником Србије Александром Вучићем (Танјуг/Тања Валић)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду, након састанак са председником Словеније Борутом Пахором да се Србија по питању Косова залаже за дијалог јер се, како је оценио, замрзнути конфликти завршавају „стотинама и стотинама мртвих”.

„Залажемо се да водимо дијалог са Приштином под окриљем Брисела. Били смо спремн за дијалог у мају, бићемо спремни у јуну и увек, јер сматрамо да ниједан замрзнути конфликт није добар. Видите како се они завршавају, сваких пет година их неко одмрзне и завршавају се са стотинама и стотинама мртвих. То нама није потребно”, казао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Пахором.

Вучић је навео да је са Пахором разговара о свим кључним регионалним питањима, као и о евроинтеграцијама Србије и билатералним односима две земље.

„Наша позиција заснована је на поштовању међународног јавног права и чврстим правним темељима, а наша позиција није лака и то није тајна ни за кога у Србији. Јасно је да имамо другачији став по питању Косова, као и 22 земље чланице ЕУ”, истакао је Вучић.

Он је указао да је улога Словенија на Западном Балкану важна, а да је одржавање стабилности и мира за Србију од кључног значаја.

„Словенија председава Европском унијом од јула и важна нам је подршка на европском путу”, додао је он, преноси Бета.

Вучић је навео да су Србија и Словенија за десет година више него удвостручила трговинску размену, која сада износи 1.166.000.000 евра а да расте и у условима пандемије корона вируса.

Пахор: Брже проширење ЕУ на земље Западног Балкана геополитичка нужност

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је данас, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је проширење ЕУ на земље Западног Балкана (ЗБ) геополитичка нужност и да би тај процес требало убрзати, као и да очекује да са предстојећег самита за лидере ЗБ у оквиру иницијативе Брдо Бриони у Словенији у понедељак буде послата та јединствена порука у Брисел.

Пахор је рекао да је главни разлог његове посете Србији као и земљама у региону припрема за тај самит и изразио задовољство, како је рекао, веома искреним и пријатељским разговорима са пријатељем Вучићем.

Каже да је Словенија један од иницијатора те иницијативе и да је хтео да види да ли су лидери у овом делу Европе способни да за неку нову „свежу стратегију проширења ЕУ”, како тај процес не би застао.

Пахор је истакао да то треба да подстакне и процес реформи у овом делу Европе, како би што пре дошло до проширења.

„Поготово сам желео са свима, као и са Вучићем, да се посаветујем о тој деликатној теми односно о основној замисли која провејава из нацрта закључака те конференције – да је проширење ЕУ на ЗБ геополитичка нужности и да проширење мора да се одвија брже”, навео је Пахор.

Председник Словеније додаје да је трећа битна ствар и новост у документима у иницијативи Брдо Бриони да ЕУ мора да има пред очима цео простор Западног Балкана и да би било сјајно када би више или мање истовремено све земље тог простора ушле у ЕУ.

Каже да је разумео током саветовања са лидерима да би за неке државе који су већ на путу у ЕУ, а поготово за Србију, то могло да представља неки проблем.

„Ако сам те Вучићу добро разумео, мислим да се слажемо да само такав приступ омогућава мир и стабилност, што је у интересу свих, без обзира на разлике између нас”, поручио је Пахор председнику Србије коментаришући његову претходну изјаву да Србија нема ништа против целовитог приступа у процесу проширења Уније.

„Ако успемо да будемо јединствени у понедељак и пошаљемо ту поруку у Брисел, то ће бити додатна вредност”, додао је Пахор, наводи Танјуг.

Каже да очекује искрен и конструктиван разговор и током самита, као што је имао у билатералним разговорима и да ће се на крају доћи до закључка.

Додаје да ће то бити први сусрет после годину и по дана и да ће са заједничког самита у Брисел отићи једна свежа декларација која, како очекује „буди наду да ће надахнути убрзано проширење ЕУ са једне стране, а с друге подстаћи државе да убрзају реформе и усклађивање свог правног поретка са европским”.

Посебно је захвалио Вучићу за, како је рекао, његове савете и упозорења које је данас чуо.

„Ми смо сада вође и имамо одговорност за мир и безбедност на билатералном нивоу”, казао је он и додао да Србија и Словенија имају одличне односе и да је перспектива и за остале земље у региону да имају тако добре билатералне односе, у овом компликовано делу Југоисточне Европе.

„То је да кренемо путем постепеног помирење и реформи, јер једино тако можемо да очекујемо брже проширење ЕУ”, поручио је Пахор.

Србија инсистира да се поштују границе утврђене одлуком УН

Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу са одлуком Уједињених нација и све друго разумемо као наметање нечије воље, поручио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је то рекао поводом новинарског питање председнику Словеније Боруту Пахору да прецизира шта је мислио када је јуче у Приштини рекао да се залаже на непроменљивост граница на Западном Балкану.

Реч је, рекао је Вучић, о најтежем питању посебно за оне државе које су признале косовску независност, и додао да је о томе отворено разговарао са Пахором.

„Нећу ништа да сакријем од оног што сам рекао. Ми имамо другачији поглед у односу на косовску независност. Када чујем да нема промене граница како каже Пахор без сукоба, сагласан сам, и то треба да буде јасно онима који су производили сукобе и хтели да мењају границе Србије”, поручио је Вучић.

Србија, истакао је, инсистира да се поштују границе земаља утврђене одлуком Уједињених нација и да је став Србије да се границе не мењају и да је то случај био одувек и сада.

„Ако је и сада тако онда то Србија подржава”, истакао је он и додао да га међутим плаши да је на делу нешто друго што има везе са „бруталним лициемерјем западних сила који немају принципе или имају принципе по потреби”, наводи Танјуг.

Вучић је упитао када су западне силе почеле да примењују тај принцип о непромењивости граница 90. те или 91. касније или 2021., пошто се, како је навео, тада мењали границе државе Србије.

Политика