Вучић пољопривредницима: Нисам надлежан за ваше проблеме!

803

Председник Србије Александар Вучић је, посредством свог генералног секретара Николе Селаковића, поручио малинарима да по Уставу нема овлашћења да решава њихове проблеме у вези са ценом малине.

С друге стране, уз наводе да им није јасно да Вучић нема надлежности да реши проблеме стотине хиљада грађана који се баве малинарством, малинари подсећају на то да им је он 2012. године, у предизборној кампањи, обећао да ће, ако дође на власт, решити све њихове проблеме.

„Поводом дописа који сте упутили председнику Републике господину Александру Вучићу, са молбом за помоћ у решавању проблема у вези са ценом малине за род 2018. године, обавештавамо вас да су надлежности председника Републике утврђене Уставом Републике Србије. Према Уставу, председник Републике нема овлашћења да поступа по вашој молби“, наводи се у писму које је Никола Селаковић, пре неки дан, упутио Удружењу пољопривредних произвођача Ужице и Лимска долина из Прибоја.

У допису се наводи да је захтев малинара прослеђен Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде са молбом да надлежне службе сагледају наводе и да о томе обавесте удружења малинара.

– Господин Вучић је 2012. године, у време предизборне кампање, тражио подршку малинара и обећао да ће им, ако дође на власт, помоћи и поручио да малинари више никада неће доћи у ситуацију да излазе на улице. Сада је 2019. година и стање је још горе, а он сматра да не треба да се меша у проблеме малинарства од кога, директно или индиректно, зависи егзистенција 500.000 до 700.000 људи, а годишњи приход од малине у државном буџету је око 260 милиона евра. У све друго може да се меша, али не и у решавање проблема свих пољопривредних произвођача, не само малинара“, рекла је за Данас Слађана Станковић, председница Скупштине Удружења пољопривредника Ужице.

Наводећи да су „малинари, после две године безуспешних покушаја разговора, изгубили стрпљење и поверење у представнике Министарства пољопривреде“, она је истакла да су „представници тог министарства, након свих разговора, саопштавали да ништа нису обећавали и малинаре у јавности представљали као лажове“.

– Не желимо више да причамо са људима из Министарства пољопривреде, већ желимо да се државни врх укључи у решавање проблема у малинарству, а тражићемо оставку министра Недимовића“, рекла је за Данас Слађана Станковић и додала да ће малинари и даље учествовати у грађанским протестима.

Иначе, у новембру прошле године, неколико удружења произвођача малине из западне Србије су се обратили шефу државе, премијерки, министрима пољопривреде и трговине и подсетили на то да су, због обећања представника власти да ће бити решен проблем откупне цене, летос обуставили блокаду пута од Пријепоља до границе са Црном Гором, али да та обећања нису испуњена. Тада су малинари наводили да им је „обећано да би цена требало да буде од 125 динара, са тенденцијом раста до 150 и 160 динара“, док су министар Бранислав Недимовић и његови сарадници тврдили да цену не одређује држава, него тржиште.

Данас.рс

 

https://www.srbijadanas.net/vucic-poljoprivrednicima-nisam-nadlezan-za-vase-probleme/