Вучић у Берлину: предложио сам разграничење

376

“Рекао сам Могеринијевој – ти ме видиш најнасмејанијег до сада, зато што сте сатерали Србију у ћошак, довели сте нас у позицију угла у којој ми немамо излаза и ми сад морамо да се бранимо и штитимо земљу, немамо шта друго”, рекао је Вучић новинарима после састанка.

Он је казао и да се Србија противи идеји прекрајања граница, али да је разграничење предложио као тему, јер мора да се разговара о решењима.

“Зато сам у једном тренутку говорио о идеји разграничења, јер имате једне границе које признају Шпанци, а Италијани друге, Руси једне, Немци друге, Енглези једне, Кинези треће. Различите су то ствари и до решења мора да се дође компромисом”, рекао је он.

Уочи самита у Берлину о Западном Балкану, председник Србије састао се са високом представицом ЕУ и посредницом у дијалогу са Приштином Федериком Могерини с којом се, како је навео, сагласио од коликог је значаја наставак дијалога, нагласивши да је Србија спремна колико сутра да га настави, уколико се укину таксе.

Овај састанак је отпочео куцањем јајима.

“Имали смо добар разговор, чини ми се да смо потпуној сагласни од коликог је значаја наставак дијалога Београда и Приштине. Рекли смо чим се укину таксе, да смо спремни колико сутра да дијалог наставимо, да ли ће се то догодити или не, то не зависи од нас”, рекао је новинарима Вучић након састанка са високом представницом.

У Берлин је стигла и премијерка Србије Ана Брнабић.

Вучић је Могеринијевој пренео да је Србија спремна “колико сутра” да настави дијалог чим Приштина укине таксе.

“А да ли ће се то догодити – није у нашим рукама”, рекао је Вучић новинарима у Берлину.

Он је предочио шефици европске дипломатије да је реч о европским вредностима, те да су таксе неодрживе.

Додао је да је са Могерини разговарао и о билатералним питањима попут Железаре Смедерево и квотама за челик.

“Нећемо дозволити да наша Железара буде убијена због различитих процедура”, истакао је Вучић.

Он је поручио да је Србија посвећена свом европском путу и да ће наставити да ради на томе.

Најавио је да ће касније говорити о очекивањима од поподневног самита о Западном Берлину, али да неће да прави циркус, и да тако “излази у сусрет” онима који траже сензације и ексклузивитет.

Ми не желимо сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир, поручио је Вучић и указао да његова очекивања нису претерана, мада, каже, можда га и изненаде.

Разговор са Федером Могеринији је трајао дуже него што је планирано.

Вучић каже да нема велика очекивања од данашњег самита у Берлину, касније поподне, али да, за разлику од оних који трагају за сензацијом и “ексклузивитетом”, Србија не жели сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир.

“Очекујем да разменимо ставове, на озбиљан и одговоран начин”, рекао је Вучић и најавио шири коментар после самита.

“Много тога бих могао да говорим, али то ћу да сачувам за вечерас. Не желим да правимо било какав политички циркус. Знам да људи траже неку врсту сензације, ексклузивитета, не би ли се направио неки нови сукоб. Ми никакве сукобе не желимо, желимо чување и очување стабилности, дугорочни и дуготрајни мир као најбоље и почетак решавања свих оних проблема који коче све то”, рекао је Вучић новинарима у Берлину после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Да ли ћемо у томе успети или не- моја очекивања нису превелика, каже он.

“Нисам велики оптмиста, али нисам оптимиста ни по природи, можда је боље тако. Можда се и изненадимо, можда буде нешто добро, али, не бих се кладио на то”, закључио је Вучић.

Састанак у представништву Европске комисије са Могерини, посредницоим бриселског дијалога, увод је у поподневни самит. Француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел данас ће у Берлину покушати да поново покрену дијалог Србије и Косова, чији су односи 20 година после ратног сукоба на најгорем нивоу, пише агенција Франс прес.

“Желимо да пренесемо историјско искуство помирења и активне сарадње Немачке и Француске. То је значајно за историјски контекст Балкана”, саопштило је француско председништво уочи самита у Берлину.

Предвиђено је да разговори, који ће почети касније после подне, трају четири сата.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је, раније данас, да се од самита у Берлину не може очекивати да ће бити историјског карактера за дијалог Београда и Приштине, али може да буде и добар уколико се Приштина натера да повуче таксе на увоз робе из централне Србије и БиХ. Навео је и да очекује притиске. Дачић каже да ће, према ономе што он зна, Вучић имати и билатерални састанак са Меркел.

(Агенције)

 

http://www.nspm.rs/hronika/vucic-doputovao-u-berlin-sastao-se-sa-federikom-mogerini.html