ВУЧИЋ У ДАВОСУ СА АНГЕЛОМ МЕРКЕЛ О Косову, економији, али и ДОЛАСКУ КАНЦЕЛАРКЕ у Србију

847

Председник Србије Александар Вучић разговараће данас у Давосу са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Главна тема, како сазнајемо, поред Косова биће и долазак канцеларке у Србију.

После два месеца, председник Александар Вучић и немачка канцеларка Меркел поново ће сести за исти сто. До сусрета двоје званичника требало би да дође око 16 часова, а очекивано, најважнија тема биће дешавања у вези с Косовом. Вучић ће обавестити саговорницу да Приштина, односно премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај не желе да повуку таксе на робу из централне Србије и да због тога није могуће наставити дијалог.

– Вучић се и током претходног периода саветовао са Меркеловом у вези с покрајином. Тражиће од ње савет и овога пута, али сигурно је да, ма шта да му она буде рекла, неће сести за преговарачки сто док Приштина не повуче ову меру – каже саговорник нашег листа.

Немачка канцеларка одувек је показивала личну заинтересованост за овај регион и жели да помогне у решавања косовског питања. Међутим, последњих месеци околности су се промениле. Моћ и утицај Ангеле Меркел данас су далеко мањи него пре само годину дана. Косово је престало да буде приоритет, па су и притисци на нашу земљу спласнули.

“Блиц” је већ писао да су Берлин и Париз попустили и да је на више састанака у овим европским престоницама председнику Вучићу речено да то питање може да пролонгира. Зато сада сви чекају шта ће бити канцеларкина порука. Хоће ли променити курс и захтевати да се проблем на пролеће реши или ће се држати раније зацртаног да сада није право време и да се све одложи за неколико година.

На састанку би требало да се говори и о посети канцеларке Србији.

– О томе је било речи и до сада, али би током састанка требало да се говори о конкретном датуму њене посете нашој земљи – наводи саговорник нашег листа.

Неизбежна тема двоје званичника биће и економска сарадња две државе, а током претходних разговора председник је захвалио на све већем броју немачких инвестиција у Србију, будући да немачке компаније данас запошљавају више од 52.000 људи у Србији.

Сутрашњи сусрет биће 14. по реду ово двоје лидера. Вучић и Меркелова последњи пут су се састали у новембру у Паризу на обележавању стогодишњице од победе у Првом светском рату. И тада је тема био дијалог Београда и Приштине, али и потез приштинских власти које су у том тренутку увеле порез од 10 одсто на робу из Србије и БиХ.

Канцеларка је тада поручила да жели да помогне да се у региону западног Балкана одржи мир и стабилност.

Током три дана у Давосу, Вучић ће имати бројне билатералне сусрете са светским званичницима. Поред Меркелове, састаће се са европским комесаром за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханесом Ханом, премијером Словеније Марјаном Шарецом, као и с председником Европске банке за обнову и развој Сумантром Чакрабартијем.

Предвиђени су и сусрети председника Вучића с другим званичницима, привредницима и представницима финансијских институција, саопштила је прес служба председника Републике.

Редовни скуп светских пословних и политичких лидера у швајцарском скијалишту Давос окупио је око 3.000 личности из света бизниса, државних званичника и грађанских група. Овогодишњи скуп у Давосу протећи ће без америчке делегације, а учешће су отказали и британска премијерка Тереза Меј и француски председник Емануел Макрон, јер се обоје хватају у коштац са кризама у својим земљама.

Светски економски форум трајаће од данас до петка 25. јануара, а за то време ће бити одржано око 350 јавних дискусија.

Виртуелни пројекат

Делегација Александра у Давосу срела је јуче Милицу Зец, девојку пореклом из Земуна која већ годинама живи у САД. Милица је у том граду представила пројекат виртуелне реалности “Спасимо прашуме од човека”.

Председник Србије је испробао пројекат преко виртуелних наочара, а од Милице је на поклон добио семе афричке руже које може да посади и настави борбу за зелену планету. Милици је велика жеља да дође у Београд и свој пројекат представи у Музеју савремене уметности. Тренутно живи у Лос Анђелесу, а сарађивала је са Марином Абрамовић.

 

https://www.blic.rs/vesti/politika/vucic-u-davosu-sa-angelom-merkel-o-kosovu-ekonomiji-ali-i-dolasku-kancelarke-u-srbiju/ele2bgj