“Вучић ће од грађана тражити мандат за некакав “историјски мир” покушавајући да га лажно представи као једину алтернативу рату”

1082

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да верује да је 2019. година преломна, како за разрешење косовског питања, тако и за смену власти у Србији.

„Вучић је карактерни слабић који не може да издржи чак ни мало чвршћи поглед, а камоли неки озбиљнији притисак. Биће потребно политичке мудрости и дипломатске умешности да би се унутрашња и међународна димензија актуелних дешавања преточила у комбиновани притисак, но када се то деси, Вучић ће се погубити и пасти са власти, ”, рекао је Јеремић за магазин Таблоид.

Он је истакао да председник Србије Александар Вучић неће на насилан начин покушати да угуши протесте, јер зна да постоји велика вероватноћа да се то насиље окрене против њега.

“Вучић је данас диктатор који је на власти покрао стотине милионе евра, и има много више да изгуби него у својим радикалским данима, када је био обична исфрустрирана гоља. Зато не верујем да ће се с тим коцкати”, додао је Јеремић.

Јеремић је додао да Вучић намерава да на захтеве демонстраната одговори расписивањем превремених избора, али под својим условима.

„Вучићу су потребни избори, јер не сме да потпише споразум о разграничењу с Албанцима, без да се пре тога не покрије народном вољом. Он ће од грађана тражити мандат за некакав “историјски мир” покушавајући да га лажно представи као једину алтернативу рату. Ако му то допустимо, неповратно ћемо се као народ одрећи дела државне територије, Косово ће постати члан УН-а, и неће више бити препрека за стварање Велике Албаније, што би нас сигурно увело у нове опасности”, поручио је председник Народне странке.

Јеремић је истакао да опозиција не би смела да учествује на изборима под околностима у којима су они организовани последњих неколико година.

“То би довело у питање легитимитет тако изабраних институција, као и свих одлука које би оне доносиле. То се не би допало међународној заједници, јер такве институције на пример не би могле да неупитно легализују независност Косова”, казао је он.

Јеремић је подсетио да се Народна странка  залаже за доношење закона о лустрацији, закона о пореклу имовине, као и за успостављање институције специјалног тужиоца за високу корупцију. Говорећи о могућим сценаријима након што режим Александра Вучића падне, председник Народне странке је изјавио да ће и Вучић и други корумпирани функционери морати да одговарају.

“Правосуђе у Србији је данас заробљено од стране извршне власти. Биће потребно да се успостави владавина права и да правосуђе коначно почне да слободно и независно да обавља свој посао”, рекао је Јеремић и додао да ће један од најсложенијих случајева за правосуђе након промене власти бити  пројекат “Београд на води” који је, по његовом мишљењу, симбол напредњачког бандитизма.

“Након промене власти од Српске напредне странке неће остати ништа. СНС је и формиран зарад власти. Њихове чланове не веже никаква идеологија, већ  само краткорочни интерес. Сигурно је да ће њихов крај бити неславан”, закључио је Јеремић.

(Народна странка)

 

http://www.nspm.rs/hronika/vuk-jeremic-vucic-je-karakterni-slabic-koji-ne-moze-da-izdrzi-cak-ni-malo-cvrsci-pogled-a-kamoli-neki-ozbiljniji-pritisak.html