Галијашевић: Израел је признањем Косова одузео себи аргументацију за борбу са Хамасом

224

Политички аналитичар Џевад Галијашевић за Косово онлајн каже да је израелско признање Косова огромна политичка грешка и наводи да ће од утицаја које Турска и Иран буду оствариле на друге муслиманске земље зависти даља повлачења признања Косова.

Галијашевић је нагласио да је кроз признавање Косова Израел сам себи одузео аргументацију када је у питању сукоб са Хамасом.

“Признање Косова је велика грешка израелске политике која им одузима аргументацију када је у питању судар Израела са терористичком организацијом Хамас. Поставља се питање зашто је Израел признао квази државу Косово која је настала деловањем шиптарске терористичке организације, чија су основна обележја криминал, тероризам и трговина наркотицима. Тај пропали пројекат Европске уније и НАТО-а никада неће ни моћи да буде подржављен, јер не постоји албанска национална свест способна и спремна да изгради државу на том простору. Косово је по свим својим обележјима, топонимима кроз историју, верским и споменицима културе српско. Српски народ не може да потцени значај признања Косова од стране Израела које нас враћа и у време НАТО бомбардовања када је јеврејска дипломатија на челу са Медлин Олбрајт подржавала разарање Србије и Црне Горе и одвајање Косова. Такође, Косово никада неће моћи да буде држава док га не призна Србија, што се никада неће догодити, а Србија ће по овом питању увек имати и подршку Русије због њених геостратешких циљева”, каже Галијашевић.

Галијашевић истиче да би муслиманске земље требало да покажу више морала када је у питању Балкан, као и најновија ексалација сукоба на Блиском истоку.

“Арапски режими су непринципијелни, корумпирани, одвојени од вере и емпатије. Недостатак арапске политике коју воде необразовани и корумпирани муслимани, окренути сами себи, огледа се и у недоследности по питању најновијег сукоба у Јерусалиму али и Косова. Након отварања косовске амбасаде у Јерусалиму видели смо реакцију Турске и палестинске самоуправе. За Саудијску Арабију питање Балкана нема превелики значај, и не очекујем да ће, када су они у питању доћи до повлачења признања Косова. Са друге стране, Иран никада и није признао Косово и остаје да се види какав ће утицај остварити Турска и Иран као водеће исламске земље када су у питању даља повлачења признања. Недотатак морала и аутономне политике мулиманских земаља је видиљив и по овом питању, и остаје да се види какви ће помаци бити остварени под утицајем водећих исламских земља. Треба поменути и чињеницу да је Косово језгро криминала у Европи, настало путем тероризма, уз умешаност косовске владе у трговину органима. Са територије Косова се крећу сви путеви дроге који воде даље ка ЕУ и управо из тих разлога сада сведочимо извесном затишју у Европи која више не инсистира на независности Косова него на постизању свеобухватног споразума”, нагласио је Галијашевић.

Галијашевић каже да је ескалација насиља у појасу Газе директно усмерена против мировног процеса, наглашавајући да су све акције израелске владе ишле ка новом изазивању сукоба и нерационалном одговору Палестине.

“На израелске провокације је реаговала терористичка организација Хамас, што је и желела израелска влада која је ову организацију формирала кроз Мосад. Остале муслиманске земље су и сада показале да не воде аутономну политику него поданичку политику према САД. Изралеска влада ради плански, али је она је у одласку, и Бењамин Нетанијаху криви Џо Бајдена за политичке неуспехе. Трампова администрација је показала да не познаје прилике на Блиском Истоку ни на Балкану и она је поништила многе израелско- палестинске споразуме. Оно што охрабрује је чињеница да се у сукобе нису укључили ни Јордан ни Сирија које желе мир, као и САД које такође желе мир”, навео је Галијашевић.

Косово онлајн