Генерал Понош: Вучић стоји иза извоза српског оружја и муниције терористима Исламске државе

277

Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије (ВС) Здравко Понош изјавио је данас да иза извоза оружја из Србије у Саудијску Арабију, које преко посредника завршава у Јемену, стоји председник Србије Александар Вучић, а не само Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

– Јемен је држава под ембаргом за увоз наоружања и не сме да се ради то што ради српска власт, без обзира што они мисле да то чине за добро својих односа са представником неке силе – навео је Понош у писаној изјави.

Он је истакао да ствари које раде српске власти наводе на питање да ли оне Србију своде на ниво једног од емирата Уједињених Арапских Емирата.

– Да ли је Вучић емир, да ли ће му власт бити наследна и куда ово води – упитао је Понош.

Понош је навео да је у фирми преко које је оружје кренуло из Србије једно од водећих имена Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова.

– Бранко Стефановић био је неуспешни кафански музичар, а његов син Небојша Стефановић био је неуспешан студент два факултета и на крају је по диплому дошао на билетарницу Сава центра. Нису они преко ноћи постали толико паметни да би одједном били веома успешни трговци оружјем у свету. Зато сам сасвим уверен да иза ове операције стоји Вучић – навео је Понош.

Он је додао да је портал Армс воч (Армс wатцх) аргументовано навео како је српско оружје стигло исламистичким групама у Јемену, где је у току вероватно највеће страдање цивила у овом моменту на планети.

– Цивили у Јемену страдају од српског оружја, које је тамо стигло преко посредника, који су грађани моћних држава – навео је Понош.

Подсетио је да је председник Народне странке Вук Јеремић 14. септембра 2018. године указао да је од 2016. године до прошле године у Саудијску Арабију извезено оружје у вредности од 220 милиона долара, а да је једна од највећих фирми која се тим послом бави ГИМ, у власништву Горана Тодоровића, који је у послу трговине оружјем са Бранком Стефановићем.

Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба ВС је објаснио да је трговина наоружањем врло деликатно питање и подразумева поштовање међународних обавеза и ембарга тамо где је уведен, као и да се обезбеђивање транспарентности и сузбијање корупције, јер је то област која у неуређеним системима брзо „проклизава“ у стање високе корупције, што се управо догађа у Србији.

Министарство одбране јуче се огласило саопштењем да је нетачна тврдња да предузеће „Kрушик“ извози оружје у Јемен.

– Kрушик не извози наоружање и војну опрему у Јемен, а овакви наводи неодговорних политичара нису само злонамерни већ и наносе директну штету свим запосленима у Одбрамбеној индустрији Србије, лажима јој нарушавајући извозне потенцијале – наведено је у саопштењу МО које је достављено медијима.

директно.рс

 

Србија данас