Гориво је све скупље

329

ГОРИВО на пумпама у Србији наставља скоро свакодневно да добија нове, више цене. Тако је у среду, на већини бензинских станица у нашој земљи бензин премашио цену од 154 динара, док је дизел стигао на ниво од 164,50 динара.

Само у последњих месец дана бензин је поскупео за четири, а дизел за 1,5 динара.

Највећи разлог свакодневним поскупљењима је чињеница да је барел сирове нафте типа брент почетком јануара коштао 53,80 барела, а у среду је продаван за око 70 долара за барел.

Скок цена би био свакако виши да динар није стабилан у односу на долар и евро.

– Треба истаћи да је ремонт постројења НИС у Панчеву трајао последњих два и по месеци – каже генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС) Томислав Мићовић. – Зато смо скоро све гориво морали да увозимо што је аутоматски подигло и трошкове горива јер расту и набавни трошкови.

Проблем је додатно направила и чињеница да су промењени прописи за превоз нафте баржама, јер однедавно само бродови са дуплим дном могу да превозе ову врсту робе, па је недостатак таквих типова пловила додатно искомпликовао целу ситуацију око допремања.

На раст цена сирове нафте на светским тржиштима највише утиче геополитичка ситуација. Тензије око Венецуеле су највише утицале на раст цене барела, али је Иран следећи тас на ваги који ће погурати цене.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/економија.397.html:793491-Gorivo-je-sve-skuplje