Грајф: „Нестварно сладострашће усташких злочинаца“

875

Крајње је време да се сазна истина о усташким злочинима, сматра водећи истраживач Института за Холокауст „Шам Олам“ из Израела Гидеон Грајф и најављује књигу истине о Јасеновцу.

Говорећи о патњама логораша, Грајф примећује да је у Јасеновцу долазило до изражаја „нестварно сладострашће усташких злочинаца“, који су убијали логораше.

„Они су се забављали, обожавали су смрт уместо живота. Врло је болесно то извртање свих људских вредности, њихов суноврат у екстремну нељудскост“, рекао је Грајф за Политику.

Указујући на заједничку историју Срба и Јевреја, Грајф је рекао да открива све више сличности у страдању два народа.

„Убијани су у истим логорима, у нацистичким и усташким фабрикама смрти, а данас смо суочени са снажним настојањима да се број њихових жртава смањи, да се релативизује. Када то знамо, осећате да сте део те велике трагедије, трагедије коју деле Срби и Јевреји“, рекао је Грајф.

Истовремено је најавио да, у сарадњи с амбасадорком др Љиљаном Никшић и другим колегама, припрема књигу истине о Јасеновцу.

„Биће то књига штампана на три језика — популарна књига, али у добром, потпуном значењу ове речи јер људи који живе у овој и на прагу 2019. године много тога не знају о Јасеновцу“, навео је он.

Како је додао, књига ће бити намењена „обичним људима, непрофесионалцима“, односно широј публици која ће моћи да се путем ње упозна са бројним чињеницама и визуелним материјалом.

„Веома је важно да се истина о Јасеновцу рашири, да се сазна за њу, да се о њој учи, да се тој истини други подучавају. Мислим да ће то бити нека врста прекретнице пошто је крајње време да се сазна истина о усташким злочинима“, сматра Грајф.

Упитан шта га мотивише да упорно и доследно брани истину о Холокаусту и геноциду, па и о логору Јасеновац, Грајф каже да је то борба за истину.

„Ми се данас суочавамо с покушајима да се историја ревидира, да се изврне, сведоци смо настојања да жртве тих злочина буду још једном убијене. Наша је дужност да се стално боримо против тога. Морамо се борити против било ког и било чијег покушаја да се историја фалсификује, да се представи кроз накнадно изопачену и лажну слику“, поручио је Грајф.

Сматра да то дугујемо свим оним Србима, Јеврејима и Ромима који су били жртве прогона и дискриминације, мучења, најстрашнијих понижења и убијања на крају злочиначке тортуре.

„У тој безмерној људској трагедији жртве су биле и остале светлост која обасјава истину, светлост су били појединци, као Дијана Будисављевић, који су жртвама пружали руку спаса“, рекао је Грајф.

Водећи истраживач Института за Холокауст „Шам Олам“ из Израела нагласио је да Аушвиц и Јасеновац „никада не смемо заборавити, они су опомена за сав људски род“.

„Тога треба да се сетимо и данас и увек у будућности“, напоменуо је он.

Осврнуо се и на изложбу „Јасеновац — право на заборав“, која је у оквиру српско-јеврејског академског пројекта у јануару ове године била представљена у Уједињеним нацијама у Њујорку, оцењујући да је поставка од изузетне важности јер је на њој приказана права истина о усташкој НДХ и логору Јасеновац.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:739681-VODECI-ISTRAZIVAC-HOLOKAUSTA-Ustase-se-zabavljale-u-Jasenovcu-objavicemo-knjigu-istine-svet-mora-da-zna