ГРЧКА НА ИВИЦИ ПОЛИТИЧКОГ ХАОСА: Ципрас тражи гласање о поверењу, министар одбране Каменос поднео оставку

875

Премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је да ће тражити да грчки парламент гласа о поверењу влади пошто је министар одбране Грчке Панос Каменос поднео данас оставку незадовољан Преспанским споразумом којим је окончан спор око имена Македоније.

“Прихватам оставку министра одбране и прихватићу свачију оставку. Познате су наше идеолошке разлике с Каменосом, али постигли смо много без обзира на њих”, казао је Ципрас на ванредној конференцији за новинаре и отворио врата одласку и других чланова владе из редова “Независних Грка”, преноси Катимерини.

Ципрас је постојећу коалицију назвао “часним партнерством” и захвалио се Каменосу за “незамењив и изузетан дорпинос” коалоиционој влади.

Каменос се већ дуго времена противи Преспанскм споразуму. Грчки министар, то јест његова странка Независних Грка, коалициони партнер је Сиризе премијера Алексиса Ципраса, а најавио је да ће са њим владу напустити још шест чланова из његове странке.
За сада није јасно какве ефекте ће Каменосов потез имати на грчку владајућу коалицију.

“Спор о имену Македоније ми не дозвољава да не жртвујем министарску фотељу”, поручио је Каменос.
Ципрас је у међувремну изјавио да је Каменоса на месту министра одбране заменити адмирал Евангелос Апостолакис, јавља Катимерини.

Ципрасова коалиција тренутно заузима 153 од 300 места у грчком парламенту, а Грчку очекују парламентарни избори у октобру ове године.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:771242-ГРЧКА-НА-ИВИЦИ-ПОЛИТИЧКОГ-ХАОСА-Ципрас-тражи-гласање-о-поверењу-министар-одбране-Каменос-поднео-оставку