Данас: Вучићева политика идентична Тачијевој и Харадинајевој

918
Beograd, 1. aprila 2016 - Premijer Srbije Aleksandar Vucic govori na danasnjoj konferenciji za domace i strane novinare u Vladi Srbije. FOTO TANJUG / TANJA VALIC / bb

Оптужба на Данасов рачун да учествује у координираној кампањи криминализације Срба са Косова, коју је претходног викенда изговорио председник Србије Александар Вучић, према речима наших саговорника, савршено се уклапа у медијску политику владајућег режима која подразумева нападе на оне који нарушавају њихов монопол на истину.

– То је класичан метод који дискредитацијом новинара покушава да сакрије истину. Међутим, како је истину немогуће сакрити, оптуживањем новинара да су непријатељи народа и страни плаћеници, покушава се нарушавање њиховог кредибилитета, како им нико не би веровао, каже за Данас Тамара Спаић, ауторка репортаже „Грађани на северу Косова праве залихе – брашна и бенседина“, која је испровоцирала увреде председника Републике.

Њена репортажа бацила је другачије светло на „хуманитарну катастрофу“ за коју се испоставило да није искључиво производ приштинских такса, већ да и домаћа политика игра своју улогу у томе што су радње на северу Косова све празније. Упитан за коментар, председник Вучић је рекао да „више од годину и по дана постоји синхронизована акција у којој треба представити Србе са Косова, посебно са севера, као криминалце и продужену руку Београда, и говорити како су они увек криви за све“.

– Те новине не читам, али је логично да говоре исто што и Тачи и Харадинај. То пишу и у Приштини Коха диторе, Зери, као и ови наши ‘пет милиона’. Када то чујете од Раде Трајковић или оног Јакшића који се слика по најскупљим базенима, знајте да то не говоре Срби са Косова, него неко други, казао је Вучић.

Према речима Тамаре Спаић, власт боли све што није папагајско и улизичко понављање Вучићевих речи. Највише их, додаје она, боли истина.

– Истина је да управо ова власт малтретира Србе са Косова. Њихова политика уводи нестабилност у животе људи. У том смислу, ако се узму у обзир последице по животе људи на северу, Вучићева политика је идентична политици Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија. Управо Вучић води кампању против сопствених грађана, каже Спаић.

Напад на Данас ни по чему не представља преседан. Колико у априлу, Вучић је оптужио српске медије са Косова да добијају новац из иностранства како би рушили јединство српског народа.

– Организују медијску агентурну мрежу, посебно на северу Косова, милионе долара плаћају и то вам постају главни снабдевачи информација, речи су председника Србије.

Милица Андрић Ракић, новинарка портала Коссев из Косовске Митровице, каже да властима највише смета када се пише о криминалу на северу Косова.

– Сваки пут када се о томе пише они пребацују одговорност на поље медија. Одговорно државничко понашање би било да се позабаве безбедносном ситуацијом. Тим пре што је наивно веровати да истина може да се сакрије. Ми смо мала заједница и добро знамо ко како долази до профита, каже Андрић Ракић.

Вукашин Обрадовић, члан Одбора за жалбе Савета за штампу, каже да се оптужбе против Данаса уклапају у медијску сцену у којој свако искакање од званичног садржаја бива нападнуто.

– И нисам оптимиста да ће се са том праксом стати у догледно време. Напротив, очекујем њено интензивирање како се буду приближавали избори, истиче Обрадовић.

Упитан да ли закони или медијске стратегије имају икакву тежину уз овакву реакцију највиших државних званичника, Обрадовић истиче да легислатива губи битку у односу на понашање власти.

– Подсећам да смо ми 2011. године добили медијску стратегију, а 2014. пакет медијских закона. Притом, ти документи нису били лоши, али последњих седам година нас је уверило да овде медијске стратегије иду друмом, а власт шумом, каже Обрадовић.

Црна листа

Говорећи о односу са представницима Српске листе која је држи локалну власт на северу Косова, Милица Андрић Ракић из Коссева истиче да тај однос готово да не постоји. – Ми се већ дуже од годину дана налазимо на својеврсној „црној листи“. Представници Српске листе нам не одговарају на позиве, не позивају нас на конференције и не шаљу саопштења, наглашава Андрић Ракић.

(Данас)

 

http://www.nspm.rs/hronika/danas-vuciceva-politika-identicna-tacijevoj-i-haradinajevoj.html