Данас: Свети архијерејски синод СПЦ донео одлуку да Вучића и Николу Селаковића одликује Орденом Светог Саве Првог реда

365

Свети архијерејски синод на последњој седници донео је одлуку да председника Србије Александра Вучића одликује највишим признањем СПЦ – Орденом Светог Саве Првог реда.

Орден Светог Саве Другог реда требало би да добије председников генерални секретар Никола Селаковић, незванично сазнаје Данас у високом црквеним изворима.

Иако је пракса да се црквена признања уручују у Патријаршијском двору у Београду, у изворима блиским Синоду спекулише се да ће Вучић и Селаковић одликовања добити у уторак у Центру „Сава“ на свечаној академији у оквиру централне прославе осам векова самосталности СПЦ.

Данасови извори незванично најављују да ће председник Републике бити један од говорника на свечаној академији коју би требало директно да преноси РТС.

Вучићево обраћање пашће други дан после ванредних парламентарних косовских извора у организацији Приштине на којима ће већина Срба на КиМ у недељу под притиском СНС режима морати да гласа и то искључиво са документима самопроглашене косовске државе, што је преседан у 20-годишњем протекторату УН у јужној српској покрајини.

Поједини црквени кругови упозоравају да би због овако осмишљене прославе јавност могла да стекне утисак да је Вучић потпуно ставио Цркву под контролу, иако се Сабор у последњих годину и по дана три пута званично изјаснио против председникове политике на КиМ – признавање самопроглашене независности, поделе и разграничења у Покрајини.

Исти извори незванично тврде да је за овакав „сценарио“ одговоран председник Извршног одбора за прославу јубилеја – митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић). Он је заједно са својим духовним оцем – епископом бачким Иринејем (Буловићем), чланом Синода и портпаролом СПЦ, задужен и за текст посланице коју СПЦ треба да објави поводом јубилеја, а у патријаршијским кулоарима спекулише се да му је патријарх Иринеј дао овлашћење да потписује све финансијске трансакције везане за прославу.

Према Данасовим сазнањима, и на последњем мајском заседању Светог архијерејског сабора, које је такође почело у Жичи, већи део епископата показао је незадовољство због наводног уплитања власти у рад Цркве преко Николе Селаковића, његовог духовника – викара патријарховог – епископа ремезијанског Стефана (Шарића) и Дејана Накића, личног секретара поглавара СПЦ.

Сада многи сумњају да је и синодска одлука о одликовању Вучића и Селаковића донета по истој „линији“, што неће допринети слављеничком расположењу на централној прослави јубилеја.

У патријаршијским изворима тврди се да је пре окупљања српских владика у недељу у Жичи тешко проценити да ли би оно могло да прерасте у ванредно заседање Сабора због свега што се последњих месеци догађа у Цркви, укључујући и одлуку Синода да смени епископа западноамеричког Максима (Васиљевића) са места професора Богословског факултета Београдског универзитета.

Ипак, не искључује се могућност одржавања неке врсте „саборског саветовања“, поготово што део епископа сумња да Синод намерно избегава сазивање било каквог – јесењег или евентуално ванредног Сабора до следећег маја. У врху СПЦ чак се спекулише да је патријарх недавно морао пре времена да изађе из болнице да би ограничио самовољу остатка Синода. Актуелни чланови „црквене владе“ су: патријарх Иринеј као председавајући, митрополит дабробосански Хризостостом (Јевић), владике бачки Иринеј и шумадијски Јован (Младеновић).

Непожељна и опозиција

Наш лист ни после неколико дана није добио званичан одговор портпарола СПЦ епископа бачког Иринеја на питања да ли су позиви на прославу сестринским православним црквама повучени због спора Цариградске и Московске патријаршије око украјинског црквеног проблема, као и да ли је позив за централно обележавање јубилеја СПЦ добио епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић). У Савезу за Србију Данасу је речено да ни лидери овог дела опозиције до јуче нису позвани ни у Жичу нити на свечану академију у Центру Сава.

Прослава српског јубилеја 12. октобра у Никеји?

Данас није добио ни тражени званичан став Српске патријаршије о позиву цариградског патријарха Вартоломеја да се осам векова аутокефалности СПЦ прослави у Никеји, где је позвао поглавара и све архијереје СПЦ. Из црквених кругова незванично је „процурило“ да је патријарх Иринеј наводно још 1. августа 2018. позвао све православне „колеге“ на 800. годишњицу „рукоположења Светог Саве за првог српског архиепископа“. Кад је касније повукао позив због спора Цариграда и Москве око Украјине, са Фанара је стигло писмо са позивом СПЦ на прославу у Никеји почетком октобра, које наводно до поглавара СПЦ није ни стигло. Исти извори тврде да је патријарх Вартоломеј пре десетак дана послао ново писмо у Београд са поновљеним позивом патријарху Иринеју и свим српским владикама да се окупе у Никеји 12. октобра, о чему се СПЦ још јавно није изјаснила.

У комунистичкој Југославији

Новине Српске патријаршије – Православље, у броју од 15. септембра објавиле су репринт свог издања из 1969. поводом 750. годишњице аутокефалности СПЦ. Пре пола века у комунистичкој Југославији одржан је у Жичи ванредни Сабор коме је Синод доставио посебну посланицу поводом јубилеја, објавио посебну споменицу – прву после Другог светског рата, издао јубиларни медаљон Светог Саве, поставио спомен-плоче у манастирима Жича и Студеница. Осим планиране посланице и каталога изложбе која ће 9. октобра бити отворена у Музеју СПЦ, поводом осам векова своје самосталности, СПЦ до сада није објавила ниједну тематску публикацију.

(Данас)

http://www.nspm.rs/hronika/danas-sveti-arhijerejski-sinod-spc-doneo-odluku-da-vucica-i-nikolu-selakovica-odlikuje-ordenom-svetog-save-prvog-reda.html