ДАЧИЋ У ПРИЧУ О КОСОВУ УВУКАО И МОСКВУ: Подржава ли Путин заиста разграничење

710

БУРУ насталу после изјаве Ивице Дачића да је разграничење званичан предлог Београда за решавање косовског питања, и критика које је због тога изрекао, министар Ненад Поповић, шеф дипломатије је у петак покушао да примири открићем да је са поменутом идејом за решење статуса КиМ сагласан и – председник Русије Владимир Путин.

Дачић је рекао да је Поповић вероватно погрешно информисан да је руски лидер против идеје разграничења:

– Пре пет година Путин се сагласио са овим предлогом. Лично сам разговарао са њим. И ја и Вучић небројено пута.

Од руских највиших званичника током протекле године више пута се чуло да је за њих прихватљиво решење на основу Резолуције 1244, а коментаришући Дачићеву изјаву да је разграничење званична позиција Србије и одговарајући на питање да ли ће Москва подржати тај принцип и изменити свој однос према резолуцији Савета безбедности УН, Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије, у петак је рекла:

– Москва није променила свој став о решавању косовског проблема. Како ће бити решено то питање, то је ствар пре свега интереса српског народа и мора да се заснива на међународној правној бази и унутрашњим законима Србије. Та позиција даје јасан приступ решењу.

Ивица Дачић

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за “Новости”, да руски председник Путин подржава оно што Србија прихвата као решење, с тим да оно мора да прође кроз Уједињене нације:

– Москва би могла да прихвати разграничење ако се оно односи на поделу Косова, али не ако то подразумева и уступање дела централне Србије Косову, јер је територија КиМ под протекторатом Уједињених нација.

На питање како би Москва пристала на поделу КиМ, ако заговара решење на основу Резолуције 1244, Анђелковић каже:

– Руски став је и да прихватају оно што прихвата Србија. Они би били спремни да се измени Резолуција 1244 ако то хоће Србија, а та резолуција, што се њих тиче, мора бити полазиште приликом изналажења решења.

С друге стране “косовски бој” двојице министара, настављен је и у петак, па је Дачић рекао да не памти да је неко толико напао председника Александра Вучића, као што је то учинио Поповић критиком идеје да је разграничење могуће решење за Косово:

– Ту је ситуација јасна, Поповић не подржава оно што је изнео Вучић. Ако неко мисли да је Поповић напао мене, тај нема појма о политици. Не схватам бусање у груди Поповића, које је и за Србију веома штетно, јер води ка нејединству.

Ненад Поповић

Врло брзо, Поповић је узвратио у сличном стилу:

– Онај ко мисли да ће министар Ивица Дачић остати лојалан Вучићу, нема појма о политици. Ја се својих уверења не одричем и не издајем људе којима пружим руку. Дачић је до сада већ једанпут издао Вучића када је јавно ставио потпис 2008. за подршку актуелном председнику Србије за градоначелника Београда, да би га после тајно погазио и договорио власт са Тадићем и Ђиласом.

Одговарајући на питање које му је у четвртак поставио Дачић – шта ће у Влади ако није сагласан са предлогом председника Вучића око решења за косовско питање, Поповић је за РТС рекао да о његовом останку у Влади одлучује искључиво председник државе и лидер владајуће коалиције:

– Дачић ме то није питао на седници Владе, а и да јесте, не бих ни одговорио јер се он о мом учешћу у Влади ништа и не пита, а када сам улазио у Владу нисам се са њим договарао и није ме он именовао већ неко други.

Поповић је рекао да је његов став “да је цело Косово Србија, ни метар мање” био познат Вучићу и када је ушао у Владу, а на питање како тумачи јавно питање председника државе “шта је 2008. урадио као потпредседник ДСС да сачува Косово”, Поповић је навео:

– Кад ме буде питао Вучић, одговорићу му.

РАМПА РАМИ

РУСИЈА сматра недопустивом изјаву албанског премијера Едија Раме да је Косово део Албаније – изјавила је Захарова.

– Ту се ради о посезању за територијом Србије и статусом Аутономне Покрајине Косова. Ми то сматрамо кршењем Резолуције 1244 СБ УН. Очекујемо да ће Запад реаговати на такву изјаву и геополитичке планове – рекла је Захарова, указујући да то погоршава поверење у балканском региону и компликује дијалог Београда и Приштине.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:779012-ДАЧИЋ-У-ПРИЧУ-О-КОСОВУ-УВУКАО-И-МОСКВУ-Подржава-ли-Путин-заиста-разграничење