ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У СУДАНУ: Цивиле војни пуч није смирио

864

ВИШЕДЕЦЕНИЈСКИ господар Судана је свргнут војним пучом, али демонстранти се нису склонили са улица престонице Картума захтевајући да привремена војна власт одступи и да земљом управљају цивили.

Председника Омара ел Башира званично је на челу државе заменио судански министар одбране Мухамед Ибн Оуф, који је већ положио заклетву као председник управо основаног Војног савета. И то је један од разлога што учесници четворомесечних протеста остају на улицама Картума и поред уведеног полицијског часа. Они не верују да земљу треба да води било ко из војних структура или из администрације Ел Башира.

– Док не буде цивилне власти, наша револуција није готова – изјавио је један од учесника протеста. – Због тога ћемо и даље бити на трговима, све док се захтев не усвоји. Ова привремена власт и њено саопштење су разочарање за нас.

Према плану војне власти, они би управљали Суданом у следеће две године, а после тога би се организовали избори, иако је у петак поменута могућност да тај “прелазни период” потраје краће, уколико не буде немира у земљи.

Истовремено, судански прелазни војни савет је најавио да неће изручити Међународном суду за ратне злочине председника Омара ел Башира, који се суочава са оптужбама за геноцид у западном делу Судана Дарфуру у периоду од 2003. до 2008. године, већ да ће му се судити у Судану. И Ибн Оуф, наследник Ел Башира, налази се на црној листи САД због геноцида у Дарфуру.

Фото EПA Мухамед Ибн Оуф

ИМЕ ПРОТЕСТА

НА друштвеним мрежама заштитни знак протеста постала је студенткиња Ала Салах (22), која рецитује и наступа на протестима у Судану. Најпознатији стихови које изговара су “Метак не убија. Оно што убија је тишина људи”, које су преузели и демонстранти.

 

Фото Принтскрин

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:788780-ДЕМОНСТРАЦИЈЕ-У-СУДАНУ-Цивиле-војни-пуч-није-смирио