Дејвид Мекалистер: Вучић и Тачи подигли дијалог на нови ниво, неопходно доћи до правно обавезујућег споразума

942

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер позвао је власти у Приштини да опозову своју одлуку о санкцијама на увоз робе из Србије и БиХ.

Мекалистер је позвао обе стране да наставе дијалог како би напредовале на путу ка чланству у ЕУ.

”Одлука власти у Приштини да уведу 100 процентне таксе на робу из Србије и БиХ је јасно кршење ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању. Позивам власти у Приштини да опозову ову одлуку како би се, надам се, дијалог могао наставити”, позручио је Мекалистер.

Известилац за Србију је подсетио да је ЕУ јасно рекла да је у дијалогу Београда и приштине неопходно доћи до правно обавезујућег споразума, а за то је, према његовим речима, неопходна даља нормализација односа која се постиже првенствено кроз дијалог.

”Разумем да обе стране имају своје забринутости, разумем и да није лако, али желим и да нагласим да су два председника Александар Вучић и Хашим Тачи дигли дијалог на нови ниво”, поручио је Мекалистер. 

Известилац за Србију је са пленарног заседања Европског парламента у Стразбуру поручио и да не очекује да ће предстојећи европски избори на било који начин сметати процесу проширења.

Сви знамо да је западнобалканска шесторка на путу ка чланству у ЕУ и да се крећу различитим брзинама. Ми ћемо наставити наш посао и не мислим да ће европски избори на било који начин бити сметања преговарачком процесу”, закључио је Дејвид Мекалистер.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/dejvid-mekalister-vucic-i-taci-podigli-dijalog-na-novi-nivo-neophodno-doci-do-pravno-obavezujuceg-sporazuma.html